Moldova. Gazprom amenință că va suspenda livrările de gaz în mai puțin de două zile, dacă autoritățile moldovene nu vor plăti o factură scadentă astăzi.

moldova-gazprom-ameninta-ca-va-suspenda-livrarile-de-gaz-in-mai-putin-de-doua-zile,-daca-autoritatile-moldovene-nu-vor-plati-o-factura-scadenta-astazi.

Compania rusă producătoare de gaz susține că guvernul de la Chișinău nu a achitat factura pentru care s-au înțeles în urmă cu o lună, pentru continuarea serviciului de furnizare de gaze: “Termenul-limită pentru plata facturilor este 22 noiembrie, adică astăzi. Gazprom a transmis Republicii Moldova că va suspenda, în 48 de ore, livrările de gaze naturale”, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei.

Separat, Administrația Prezidențială a României a comunicat că președintele Maia Sandu va fi primită marți de către președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul unei vizite oficiale la București. Administrația nu a precizat subiectele de discuție abordate de cei doi șefi de stat.

Guvernul moldovean a reușit să semneze, la sfârșitul lunii trecute, un nou contract cu Gazprom, iar livrările de gaze naturale au început la 1 noiembrie. Compania rusă a fost de acord să furnizeze pentru Republica Moldova o mie de metri cubi pentru aproximativ 450 de dolari, cu 200 de dolari mai mult decât în vechiul contract.

Spre sfârșitul lunii octombrie, parlamentul moldovean a declarat stare de urgență în sectorul energetic, pentru 30 de zile, din cauza deficitului de gaze naturale. Măsura a permis autorităților să instituie astfel un regim special de procurare a gazelor. În acest context, țara a primit câteva zile mai târziu prima livrare de gaze din afara Rusiei, un milion de metri cubi de la un furnizor din Polonia, prin Ucraina. 

De asemenea, Comisia Europeană a acordat Chișinăului un grant de 60 de milioane de euro ca sprijin pentru combaterea crizei din domeniul energetic.

În toiul crizei, Financial Times a scris despre cum compania rusă a încercat să determine Moldova să amâne implementarea unor reforme agreate cu Comisia Europeană și să slăbească cooperarea cu țările din Europa Occidentală, în schimbul unui acord “mai avantajos”.

Surse alternative: Reuters, The Moscow Times.

Sursa foto: Alexander Filon/Dreamstime.

Articole similare