Brazilia. Volumul defrișărilor din Pădurea Amazoniană a crescut cu aproape un sfert anul trecut și a atins cel mai ridicat nivel al ultimilor 15 ani. În urma summitului de la Glasgow, țara s-a angajat să pună capăt acestei practici până în 2030.

brazilia-volumul-defrisarilor-din-padurea-amazoniana-a-crescut-cu-aproape-un-sfert-anul-trecut-si-a-atins-cel-mai-ridicat-nivel-al-ultimilor-15-ani-in-urma-summitului-de-la-glasgow,-tara-s-a-angajat-sa-puna-capat-acestei-practici-pana-in-2030.

Presa internațională relatează că datele furnizate acum de INPE, Agenția de Cercetare Spațială din Brazilia, au fost pregătite pentru publicare încă din 27 octombrie, dar există informații potrivit cărora au fost blocate intenționat, până la finalizarea summitului COP26. Jair Bolsonaro n-a participat la întâlnirea despre schimbările climatice. În schimb, a trimis la Glasgow o delegație în scop propagandistic, pentru a convinge lumea că greșește în privința Braziliei.

Conform celor mai recente date furnizate de INPE, aproximativ 13.235 de kilometri pătrați de junglă au dispărut în perioada august 2020 – iulie 2021, cea mai mare suprafață din 2006, o zonă de aproape 17 ori mai mare decât orașul New York.

Defrișarea Amazonului s-a accentuat în timpul mandatului președintelui Jair Bolsonaro, care a încurajat agricultura și activitățile miniere în pădurea tropicală. De asemenea, a acuzat INPE în repetate rânduri că a calomniat reputația Braziliei, prin publicarea informațiilor despre despăduriri, și a afirmat recent că 90% din pădure este încă conservată.

Brazilia a fost printre națiunile care au promis să pună capăt defrișărilor și să inverseze fenomenul până în 2030, în timpul summitului climatic. Angajamentul include aproape 14 miliarde de lire sterline din fonduri publice și private, din care o parte vor merge către țările în curs de dezvoltare pentru a reface terenurile deteriorate, a combate incendiile și pentru a sprijini comunitățile indigene.

Amazonul găzduiește aproximativ trei milioane de specii de plante și animale și un milion de indigeni, această pădure fiind considerată esențială pentru încetinirea încălzirii globale.

Surse alternative: BBC, Reuters

Articole similare