SUA. Unul din liderii grupării conspiraționiste QAnon, cunoscut drept “Șamanul”, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru implicarea în asaltul de la Capitoliu, din 6 ianuarie.

sua-unul-din-liderii-gruparii-conspirationiste-qanon,-cunoscut-drept-“samanul”,-a-fost-condamnat-la-trei-ani-si-jumatate-de-inchisoare-cu-executare-pentru-implicarea-in-asaltul-de-la-capitoliu,-din-6-ianuarie.

Jacob Chansley a fost condamnat la 41 de luni de închisoare, deși procurorii au cerut o pedeapsă de 51 de luni. Printre simpatizanții QAnon care l-au susținut pe Donald Trump în ziua de 6 ianuarie, Chansley este cunoscut drept “Șamanul”, pentru căciula de blană cu coarne pe care o purta.

În septembrie, Chansley a pledat vinovat pentru obstrucționarea procedurii Congresului în care Joe Biden era recunoscut drept câștigător al alegerilor prezidențiale. 

Săptămâna trecută, un fost luptător de arte marțiale a fost condamnat la aceeași sentință, tot pentru că a lovit un polițist în timpul violențelor de la Capitoliu. Atât condamnarea sa, cât și a lui Chansley, sunt văzute drept pedepse de referință pentru alte peste 660 de anchete în curs.

În timpul reținerii sale, Chansley a fost diagnosticat cu schizofrenie tranzitorie, tulburare bipolară, depresie și anxietate. Când a pledat vinovat, bărbatul a mărturisit că este dezamăgit de faptul că Trump nu a intervenit pentru grațierea sa.

Patru persoane au murit în timpul atacului de la Capitoliu. Un ofițer de poliție care fusese atacat de protestatari a murit a doua zi după revoltă, iar patru ofițeri de poliție care au luat parte la apărarea Capitoliului și-au luat ulterior viața. Aproximativ 140 de polițiști au fost răniți.

Sursă: Reuters, CNN

Articole similare