Bloomberg: China vrea să devină independentă de tehnologia americană și accelerează planurile de înlocuire a acesteia. A autorizat în secret o organizație pentru controlarea și aprobarea furnizorilor locali în domenii sensibile, de la cloud la semiconductori.

bloomberg:-china-vrea-sa-devina-independenta-de-tehnologia-americana-si-accelereaza-planurile-de-inlocuire-a-acesteia-a-autorizat-in-secret-o-organizatie-pentru-controlarea-si-aprobarea-furnizorilor-locali-in-domenii-sensibile,-de-la-cloud-la-semiconductori.

Înființat în 2016 pentru a consilia guvernul, Comitetul de lucru pentru inovarea aplicațiilor în tehnologia informației a fost numit recent de guvernul de la Beijing pentru a ajuta la stabilirea standardelor din industrie și a pregăti personalul pentru a opera softuri considerate de încredere. 

Organismul susținut de stat va concepe și executa așa-numitul plan “Inovare în aplicații IT”, cunoscut sub numele de Xinchuang. Acesta va alege furnizorii care vor oferi tehnologii pentru sectoarele sensibile, de la domeniul bancar la stocarea datelor guvernamentale, o piață care ar putea ajunge la 125 de miliarde de dolari până în 2025. Până acum, 1.800 de furnizori chinezi de PC-uri, cipuri, rețele și software au fost invitați să se alăture comitetului. Organizația a certificat până acum sute de companii locale în acest an ca membri ai comitetului, în cel mai rapid ritm din ultimii ani.

Efortul de a înlocui furnizorii străini face parte dintr-un efort mai amplu al Beijingului de a exercita controlul asupra industriei sale tehnologice în expansiune, inclusiv asupra securității datelor. Deși au fost dezvăluite puține detalii despre comitetul Xinchuang și despre membrii săi, orice companie care este deținută în proporție de 25% de persoane sau firme din străinătate va fi exclusă, astfel, furnizorii de peste mări inclusiv Intel Corp. și Microsoft vor fi eliminați.

Existența acestei ”listei albe” a Xinchuang este probabil să crească tensiunile dintre cele două mari puteri mondiale, exact în momentul în care președinții Joe Biden și Xi Jinping au încheiat primul lor summit virtual față în față. Totodată, oferă Beijingului mai multe soluții pentru a înlocui firmele străine de tehnologie din sectoare sensibile și accelerează eforturile de a ajuta firmele locale să atingă independența tehnologică și să depășească sancțiunile impuse pentru prima dată de administrația Trump, în domenii precum rețelele și cipurile.

Sursa: Bloomberg

Sursa Foto: Alexandersikv / Dreamstime

Articole similare