SUA. Organizația Trump a ajuns la un acord pentru a vinde hotelul Marquee Washington firmei de investiții imobiliare CGI Merchant Group, pentru 375 de milioane de dolari. Hotelul va fi redenumit Waldorf Astoria și va fi administrat de grupul Hilton.

sua-organizatia-trump-a-ajuns-la-un-acord-pentru-a-vinde-hotelul-marquee-washington-firmei-de-investitii-imobiliare-cgi-merchant-group,-pentru-375-de-milioane-de-dolari-hotelul-va-fi-redenumit-waldorf-astoria-si-va-fi-administrat-de-grupul-hilton.

Adesea subiect de controverse în timpul președinției lui Donald Trump, anunțul vânzării vine după ani în care hotelul a înregistrat pierderi financiare. Compania fostului președinte american a deschis hotelul pentru public în septembrie 2016, iar luna trecută, o anchetă a Congresului american a constatat că hotelul a pierdut peste 70 de milioane de dolari în timpul președinției lui Donald Trump, care a “exagerat enorm” profiturile hotelului când a susținut că acestea au fost de 150 de milioane de dolari în timpul mandatului său.

Din momentul deschiderii sale, hotelul a atras imediat mulțimi de susținători ai lui Trump. Potrivit presei de peste ocean, hotelul a reprezentat un fel de punte ideală între cele două lumi ale lui Donald Trump președinte – om de afaceri: “un hotel Trump la cinci străzi distanță de o Casă Albă Trump”. Tocmai acest aspect de neclaritate dintre afacerile și președinția sa a alimentat atacurile democraților din Congres, care l-au acuzat pe Trump că și-a folosit proprietatea ca centru al unei operațiuni de trafic de influență.

În plus, hotelul s-a aflat în mijlocul controverselor legate de banii primiți de la guverne străine. Potrivit unei clauze a Constituției, oficialilor federali le este interzis să primească cadouri sau plăți de la alte guverne. Documentele au arătat că hotelul a primit plăți 3,7 milioane de dolari de la guverne străine, suficient pentru a acoperi 7.400 de nopți de cazare la un tarif mediu zilnic. Compania lui Trump s-a apărat și a declarat că nu a solicitat afaceri cu ambasadele străine.

Controversele au redus profiturile hotelului, susținute și de pandemia de coronavirus, care a limitat călătoriile și adunările. Chiar dacă industria hotelieră și-a revenit între timp, plecarea lui Trump de la Casa Albă a lăsat o umbră nefastă asupra proprietății.

Potrivit presei, organizația Trump care deține un contract de închiriere a clădirii pentru o perioadă de 60 de ani, a început să caute cumpărători pentru hotel încă din 2019. Vânzarea trebuie mai întâi să fie aprobată de Administrația Generală a Serviciilor, agenția federală care controlează proprietatea. Este de așteptat ca acordul cu CGI Merchant Group să fie finalizat în primul trimestru al anului viitor, potrivit The Wall Street Journal și Bloomberg.

Surse alternative: BBC, NYT

Foto: Dreamstime/W.scott Mcgill ; Trump international Hotel Facebook

Articole similare