Irak. Prim-ministrul Mustafa Al-Kadhimi a supraviețuit unei tentative de asasinat. O dronă încărcată cu explozibil a atacat reședința acestuia, rănind câțiva dintre paznici.

irak-prim-ministrul-mustafa-al-kadhimi-a-supravietuit-unei-tentative-de-asasinat-o-drona-incarcata-cu-explozibil-a-atacat-resedinta-acestuia,-ranind-cativa-dintre-paznici.

Prim-ministrul a făcut public atacul printr-o postare pe pagina sa de Twitter, făcând apel la  “calm și reținere” din partea susținătorilor săi. “Slavă Domnului, sunt bine și mă aflu printre oamenii mei”, a mai scris el pe rețeaua de socializare. 

Potrivit CNN, o sursă apropiată a liderului irakian a declarat că Al-Kadhimi se întorcea acasă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce supervizase forțele de securitate implicate într-o confruntare cu protestatarii. Imediat ce politicianul a intrat înăuntru,  o dronă explozivă i-a lovit casa, rănind câțiva dintre paznicii săi și provocând pagube minore. Reședința prim-ministrului irakian se află la intrarea sudică din Zona Verde a Bagdadului, puternic fortificată, ce adăpostește mai multe clădiri guvernamentale și reședințe diplomatice.

Armata irakiană a declarat ulterior că prim-ministrul nu a fost rănit, este sănătos, și că forțele de securitate “iau măsurile necesare după această tentativă eșuată“.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat “aparentul act de terorism”: “Suntem în strânsă legătură cu forțele de securitate irakiene însărcinate cu susținerea suveranității și independenței Irakului și ne-am oferit asistența în timp ce investighează acest atac”, a declarat un purtător de cuvânt.

Nimeni nu a revendicat tentativa de asasinat, dar aceasta vine pe fondul tensiunilor accentuate din capitală. Vineri, o persoană a fost ucisă și zeci au fost rănite după demonstrații ale susținătorilor milițiilor proiraniene, soldate cu ciocniri între aceștia și forțele de ordine.

Sursă: CNN

Articole similare