Proteste la Glasgow și în alte părți ale lumii, față de măsurile slabe luate de liderii țărilor pentru oprirea schimbărilor climatice. Mii de tineri cer, din Coreea de Sud și până în Franța, acțiuni reale în lupta contra crizei climatice.

proteste-la-glasgow-si-in-alte-parti-ale-lumii,-fata-de-masurile-slabe-luate-de-liderii-tarilor-pentru-oprirea-schimbarilor-climatice-mii-de-tineri-cer,-din-coreea-de-sud-si-pana-in-franta,-actiuni-reale-in-lupta-contra-crizei-climatice.

Ziua de astăzi a fost proclamată “Zilei Globală a Acțiunii”. Grupurile de mediu și-au adunat forțele pentru a protesta împotriva guvernelor și a corporațiilor, cărora le solicită să “prezinte soluții reale și echitabile” pentru a limita impactul încălzirii globale.

Manifestațiile au început deja în Australia, unde peste o mie de persoane protestează împotriva politicilor de mediu ale guvernului și a soluțiilor propuse în cadrul summitului COP26, raportează Reuters. În orașul Sydney, protestatarii au organizat un marș cu pancarte inscripționate cu mesaje precum “Avem nevoie de schimbarea oamenilor, nu a climei” sau “Cod Roșu pentru Umanitate”.  

Potrivit CNN, delegația Australiei a mers la discuțiile COP26 de la Glasgow cu cele mai slabe planuri de mediu dintre toate națiunile membre ale G20, țara fiind dependentă de energia produsă pe bază de cărbune.

În Coreea de Sud, sute de persoane s-au adunat în capitala Seul, unde au mărșăluit cu o minge roșie uriașă care simboliza pământul arzând.

În Marea Britanie, activiștii se pregătesc pentru încă o zi de proteste după demonstrațiile în masă de vineri de la Glasgow, unde Greta Thunberg a numit summitul “un eșec”. În orașul Brighton din sudul Angliei, protestatarii au fost surprinși împingând o machetă a unui vas petrolier pe care scrie “Luați măsuri acum”. În Scoția, miile de tineri manifestanți de ieri s-au întors în centrul orașului Glasgow cu steaguri roșii și pancarte pe care scrie “Capitalismul omoară planeta”. Și în Londra au loc proteste în acest moment în Piața Trafalgar.

Sunt așteptate proteste în alte 100 de state ale lumii, inclusiv Kenya, Turcia, Franța, Brazilia Canada și Filipine. În Belgia, activiștii s-au întins pe o șosea în semn de protest, iar în Paris au fost afișate postere ale liderilor lumii în fața primăriei pentru ca aceștia să fie criticați.

Surse: CNN, Reuters, BBC

Articole similare