Ministrul interimar al Educației anunță că școala va începe pe 8 noiembrie: ”Vom avea consultări cu autoritățile sanitare și vineri vom vedea care va fi exact modul de deschidere a școlilor, având ipoteza de bază aceea a prezenței fizice”. Numărul tezelor va fi redus. Rata de vaccinare în învățământ este de 66%, ”sub așteptări”.

ministrul-interimar-al-educatiei-anunta-ca-scoala-va-incepe-pe-8-noiembrie:-”vom-avea-consultari-cu-autoritatile-sanitare-si-vineri-vom-vedea-care-va-fi-exact-modul-de-deschidere-a-scolilor,-avand-ipoteza-de-baza-aceea-a-prezentei-fizice”-numarul-tezelor-va-fi-redus-rata-de-vaccinare-in-invatamant-este-de-66%,-”sub-asteptari”.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că modul de reluare al cursurilor va fi anunțat vineri, după consultări cu autoritățile sanitare. ”Ministerul Educației rămâne în continuare consecvent principiul conform căruia școlile trebuie să funcționeze cu prezența fizică, în limita în care condițiile de protecția sanitară pot fi asigurate pentru elevi și profesori”, a declarat ministrul.

Am decis împreună cu colegii mei de Ministerul Educației să reducem numărul de teze: la clasa VIII-a vom avea un număr de două teze, în loc de trei teze. Pentru liceu, am redus numărul de teze de la patru la trei”, a mai adăugat Cîmpeanu.

Principalele declarații ale ministrului interimar al Educației

În data de 8 noiembrie, școala va începe. Există un document în care s-au prezentat o serie de măsuri propuse prin ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației. Ministerul Educației rămâne în continuarea consecvent principiul conform căruia școlile trebuie să funcționeze cu prezența fizică, în limita în care condițiile de protecția sanitară pot fi asigurate pentru elevi și profesori. Vom avea consultări cu autoritățile sanitare și vineri vom vedea care va fi exact modul de deschidere a școlilor în data de 8 noiembrie, având  ipoteza de baza aceea a prezenței fizice și având deja acceptul exprimat pentru propunerea Consiliul Național al Elevilor pentru un mod de funcționare adaptat realității. Nu vom ajunge în niciun caz în situația în care, dacă, să spunem în jumătate de țară vom avea o situație cu rata de infectare foarte scăzută, fără cazuri de infectare în școli, să nu poate funcționa cu prezență fizică acele școli. Nu se va ajunge la această situație.

Înțelegând dificultățile, analizând solicitările, am decis împreună cu colegii mei de Ministerul Educației să reducem numărul de teze: la clasa VIII-a vom avea un număr de două teze, în loc de trei teze. Deci toți elevii din gimnaziu vor avea doar două teze de susținut cu prezență fizică. Pentru liceu, am redus numărul de teze de la patru la trei. Nota la teză va avea o pondere mai mică în raport cu oricare dintre notele pe care elevul le va primi. Fie că vorbim despre elev de gimnaziu, fie că vorbim de cei de liceu.

Vacanța de două săptămâni se va transforma în zile cu prezență fizică. Vă anunț încă de pe acum că tezele vor putea fi susținute începând cu data de 6 decembrie. Va rămâne la latitudinea profesorilor când vor fi organizate. Pentru elevii care nu vor putea susține tezele cu prezență fizică, aceștia vor putea susține tezele din semestrul doi. Atâta vreme cât sunt Ministrul Educației, nu voi abdica de la interesul elevilor pentru un sistem de educație performant, indiferent de situația epidemiologică. Vom semna aceste reglementări în data de 5 noiembrie. Depindem de autoritățile sanitare. 

Articole similare