Situație disperată în spitalele din Iași. Spitalul de Boli Infecțioase rămâne fără oxigen medicinal pentru paceinți. Centrul Național a autorizat utilizarea oxigenului medical, care are o altă concentrație, și a transferat de la Suceava 50 de butelii de oxigen, care nu ajung însă decât pentru ziua de luni.

situatie-disperata-in-spitalele-din-iasi-spitalul-de-boli-infectioase-ramane-fara-oxigen-medicinal-pentru-paceinti-centrul-national-a-autorizat-utilizarea-oxigenului-medical,-care-are-o-alta-concentratie,-si-a-transferat-de-la-suceava-50-de-butelii-de-oxigen,-care-nu-ajung-insa-decat-pentru-ziua-de-luni.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi a anunţat că mai are oxigen medicinal (cu concentrație de 99,5%) doar pentru câteva ore după care va începe administrarea de oxigen medical pacienților. Acest lucru a fost aprobat printr-o circulară emisă de autoritatea centrală, pentru depăşirea crizei, dar managerul spitalului din Iaşi este reticent faţă de această soluţie. Oxigenul medical (sau tehnic) are o concentrație de 93% și nu este omologat ca medicament.

Ulterior, Direcția de Sănătate Publică Iași, a emis un comunicat în care se arată că “în contextul pandemic actual și în condițiile apariției unor situații urgente în perioada stării de alertă, utilizarea oxigenului în concentrație de 93% (medical – n.r.) reprezintă o soluție viabilă.”

DSP Iași mai arată că “pentru luni, 1 octombrie,  avem asigurat oxigenul necesar, ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Județean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de boli infecțioase Iași, 50 de butelii de oxigen.” și propune utilizarea stației de producere a oxigenului medical de la Spitalul de Obstetrică-ginecologie Cuza-Vodă Iași, care poate asigura câte 12 tuburi de oxigen zilnic.

Articole similare