Eurostat: În septembrie, România și Slovenia au fost pe locul al doilea în UE la scumpirea carburanților, fiecare cu un avans anual de +29%. Au fost depășite doar de Luxemburg (+31%).

eurostat:-in-septembrie,-romania-si-slovenia-au-fost-pe-locul-al-doilea-in-ue-la-scumpirea-carburantilor,-fiecare-cu-un-avans-anual-de-+29%-au-fost-depasite-doar-de-luxemburg-(+31%).

Media la nivelul Uniunii Europene a fost de +23% în septembrie, comparativ cu aceeași lună din 2020. Luxemburg a înregistrat cea mai mare creștere a prețului carburanților, dintre țările UE (+31%). A fost urmată la mică distanță de România (+29%) și Slovenia (+29%). Pe de altă parte, cele mai scăzute rate anuale ale inflației carburanților au fost înregistrate în Irlanda (+15%), Italia, Finlanda și Grecia (toate +18%).

În Malta nu s-au înregistrat fluctuații ale prețurilor la carburanți, deoarece combustibilii sunt puternic reglementați de guvern.

În ultimele două decenii, prețurile carburanților și lubrifianților pentru transportul personal au fost extrem de volatile la nivelul Blocului Comunitar. Recent, au urcat de la un minim de -20% în mai 2020 la +23% în septembrie 2021. O situație similară a fost înregistrată în urmă cu un deceniu, când prețul a înregistrat o creștere bruscă de la -19% în iulie 2009 la un vârf de +20% în martie 2010.

Sursă date/grafice: Eurostat

Articole similare