Turcia. Președintele Erdogan a ordonat declararea persona non grata a 10 ambasadori străini, inclusiv pe cei ai SUA, Germaniei și Franței. Îi acuză de presiuni făcute asupra guvernului său pentru eliberarea din închisoare a omului de afaceri Osman Kavala, despre care spun că a fost condamnat pe nedrept pentru finanțarea protestelor din 2013 și a puciului eșuat din 2016.

turcia-presedintele-erdogan-a-ordonat-declararea-persona-non-grata-a-10-ambasadori-straini,-inclusiv-pe-cei-ai-sua,-germaniei-si-frantei-ii-acuza-de-presiuni-facute-asupra-guvernului-sau-pentru-eliberarea-din-inchisoare-a-omului-de-afaceri-osman-kavala,-despre-care-spun-ca-a-fost-condamnat-pe-nedrept-pentru-finantarea-protestelor-din-2013-si-a-puciului-esuat-din-2016.

Cei zece diplomați aparțin Canadei, Danemarcei, Germaniei, Franței, Olandei, Norvegiei, Suediei, Finlandei, Noii Zeelande și SUA și au cerut, printr-un comunicat public emis săptămâna trecută, o soluționare rapidă și justă a cazului lui Osman Kavala. Ulterior, oficialii au fost convocați pentru explicații la ministerul turc de Externe.

Osman Kavala a fost arestat în 2017, sub acuzațiile de finanțare a protestelor anti-guvern din Turcia, din 2013, și, de asemenea, pentru participarea la lovitura de stat din 2016. Kavala s-a aflat în arest timp de patru ani fără condamnare, în ciuda cererilor de eliberare lansate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a constatat că arestarea acestuia a fost bazată pe motive politice, iar acuzațiile aduse nu pot fi susținute de dovezi clare.

Surse alternative: Reuters, Deutsche Welle

Articole similare