Președintele Iohannis convoacă din nou partidele la consultări pe tema desemnării unui nou prim-ministru, mâine, de la ora 11.

presedintele-iohannis-convoaca-din-nou-partidele-la-consultari-pe-tema-desemnarii-unui-nou-prim-ministru,-maine,-de-la-ora-11.

“Președintele României a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloș”, informează Administrația Prezidențială, care adaugă că Iohannis a convocat noi consultări cu partidele, joi de la ora 11.

Președintele Iohannis este așteptat să facă o nouă nominalizare tot mâine, întrucât în perioada 21-22 octombrie participă și la reuniunea Consiliului European. Nu este exclus ca Iohannis să îl nominalizeze tot pe Florin Cîțu să formeze noul guvern.

Amintim că pe 5 octombrie Guvernul Cîțu a fost demis de parlament prin moțiune de cenzură, moment după care Iohannis a convocat primele consultări cu partidele politice parlamentare. Pe 11 octombrie, după consultări, Iohannis anunța că l-a desemnat pe Dacian Cioloș, președintele USR, să încerce să formeze o majoritate parlamentară și să conducă noul guvern. Cabinetul Cioloș a primit, în ședința de astăzi a parlamentului, numai 88 de voturi “pentru”, față de 234 necesare pentru a fi învestit.

După votul din plen, Florin Cîțu, președintele PNL, a anunțat deschiderea discuțiilor pentru formarea unui guvern în jurul PNL cu toate formațiunile politice, cu excepția AUR, declarație care sugerează o prioritizare a PSD la discuțiile pentru formarea noului guvern. În schimb, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a cerut ca “toți președinții de partide să se întâlnească și să stabilească o strategie comună.”

Articole similare