România a depășit pragul de 6 milioane de vaccinați. OMS estimează că, în ritmul actual de vaccinare, vom atinge abia în doi ani și jumătate o acoperire vaccinală anti-Covid de 70%, la nivelul actual al celorlalte state UE. Organizația se va implica în promovarea vaccinării în țara noastră.

romania-a-depasit-pragul-de-6-milioane-de-vaccinati-oms-estimeaza-ca,-in-ritmul-actual-de-vaccinare,-vom-atinge-abia-in-doi-ani-si-jumatate-o-acoperire-vaccinala-anti-covid-de-70%,-la-nivelul-actual-al-celorlalte-state-ue-organizatia-se-va-implica-in-promovarea-vaccinarii-in-tara-noastra.

Biroul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa a avut o ședință on-line cu Comitetul Național de Vaccinare (CNCAV) și Ministerul Sănătății, în care au analizat motivele ratei slabe de vaccinare din România, “pentru a elabora acțiuni pragmatice, bazate pe dovezi, în sensul creșterii rapide a eforturilor.”

Modelarea OMS arată că, dacă se menține ritmul de vaccinare din ultimele șase săptămâni, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% din populația totală și în aproximativ 31 de luni (doi ani și jumătate) la o acoperire de 70%.

Potrivit unui comunicat al CNCAV, care nu spune explicit că atitudinea cadrelor medicale a jucat un rol în rata mică de vaccinare din România, “studiile sociologice comportamentale și cercetările formative privind factorii determinanți și barierele ce țin de atitudinea cadrelor medicale față de vaccinare, arată că, în timp, intenția populației de a se vaccina a crescut în România.” În comunicatul CNCAV de după ședința cu OMS se mai arată că “este necesar să ne asigurăm că și restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci și recomandă populației vaccinarea împotriva COVID-19.”

Deși în comunicat se vorbește despre “eforturile depuse de guvern, CNCAV și de Ministerul Sănătății în a monitoriza nivelul vaccinării în județe și inovațiile legate de implicarea medicilor de familie și a asistenților medicali în îmbunătățirea vaccinării la populația vârstnică din mediul rural”, coordonatorul CNCAV, colonelul Valeriu Gheorghiță a declarat anterior că instituția sa nu a avut niciun fel de fonduri alocate pentru promovarea vaccinării, iar coordonatorul DSU, Raed Arafat, s-a exprimat ieri în favoarea sancționării medicilor care fac campanie împotriva vaccinării.

Ca pași următori, OMS anunță că se va implica în dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație.

În această după amiază, CNCAV a anunțat că România a depășit pragul de 6 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Ultimul milion de români s-a vaccinat în mai mult de două luni și jumătate, dar, odată cu debutul valului 4, numărul persoanelor care primesc zilnic prima doză a crescut la peste 25 de mii, față de 3-4000 pe zi, în perioada de vară.

Articole similare