SUA. Joe Biden a promulgat o lege pentru sprijinirea financiară și medicală a angajaților guvernamentali afectați de “Sindromul Havana”. Numeroase astfel de cazuri sunt anchetate în prezent de autoritățile din Berlin și Varșovia.

sua-joe-biden-a-promulgat-o-lege-pentru-sprijinirea-financiara-si-medicala-a-angajatilor-guvernamentali-afectati-de-“sindromul-havana”-numeroase-astfel-de-cazuri-sunt-anchetate-in-prezent-de-autoritatile-din-berlin-si-varsovia.

Separat, poliția din Berlin a precizat, drept răspuns la un raport publicat de agenția de știri germană Der Spiegel, că o investigație începută în luna august vizează “un presupus atac cu o armă sonică asupra angajaților ambasadei SUA”, fără a da detalii.

În luna iulie, și autoritățile austriece au anunțat că lucrează cu omologii americani pentru a investiga mai multe cazuri de atacuri sonice, raportate de către angajații ambasadei SUA la Viena. Tot atunci, directorul CIA declara că așa-numitul “Sindrom Havana” a afectat peste o sută de agenți CIA și membri de familie, dar și peste 200 de oficiali americani.

Washington Post are informații că CIA l-a suspendat din funcție pe coordonatorul anchetei din Viena, pentru modul neglijent în care și-a făcut treaba. Agenția de Informații a încercat astfel să lanseze un semnal de alarmă către toți oficialii, pentru a lua în serios astfel de incidente.

Primele cazuri de Sindrom Havana – tipuri de atacuri sonice menite să slăbească rezistența organismului și simțurilor – au fost raportate în Cuba, în 2016. Persoanele afectate suferă de simptome variate și neobișnuite, de la dureri de cap, probleme de vedere și amețeală la leziuni cerebrale traumatice.

Surse alternative: ReutersThe White House 

Articole similare