Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat romancierului Abdulrazak Gurnah (Tanzania), pentru “relatarea fără compromisuri și plină de compasiune a efectelor colonialismului și a destinului refugiaților prinși între culturi și continente”. În cariera sa a scris zece romane.

premiul-nobel-pentru-literatura-a-fost-acordat-romancierului-abdulrazak-gurnah-(tanzania),-pentru-“relatarea-fara-compromisuri-si-plina-de-compasiune-a-efectelor-colonialismului-si-a-destinului-refugiatilor-prinsi-intre-culturi-si-continente”-in-cariera-sa-a-scris-zece-romane.

Academia Suedeză a anunțat că romancierul Abdulrazak Gurnah, născut în Zanzibar, este laureatul premiului Nobel pentru Literatură a ediției din 2021. “Modul în care Gurnah s-a dedicat adevărului este izbitor. Acest lucru îl poate face sumbru, dar îl determină să lucreze fără compromisuri, în același timp în care urmărește destinele indivizilor cu o mare compasiune. Romanele sale se îndepărtează de stereotipuri și ne deschid calea către o Africa de Est diversificată cultural, necunoscută restului lumii”, a transmis comitetul care a decernat premiul.

Romancierul s-a născut în 1948, în Zanzibar, și a sosit în Marea Britanie la sfârșitul anilor 1960 ca student. Principalele sale lucrări academice se axează pe post-colonialism și colonialism, în special în ceea ce privește Africa, Caraibe și India.

În cariera de scriitor, Gurnah a scris 10 romane, iar cea mai cunoscută lucrare a acestuia este romanul “Paradise”, apărut în 1994, care a câștigat premiul de literatură Booker. Anul trecut, Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de poeta americană Louise Gluck.

Recompensa pentru câștigarea Nobel se ridică la 1,1 milioane de dolari.

Scriitorul român Mircea Cărtărescu s-a numărat printre favoriții de a primi acest premiu, alături de scriitorul japonez Haruki Murakami.

Sursa: CNN, BBC

Articole similare