Germania. Producția industrială a înregistrat în august cea mai mare scădere (-4%) din aprilie 2020, când economiile au fost afectate de perioadele de carantină. Cel mai mare declin, în sectorul auto (-17,5%).

germania-productia-industriala-a-inregistrat-in-august-cea-mai-mare-scadere-(-4%)-din-aprilie-2020,-cand-economiile-au-fost-afectate-de-perioadele-de-carantina-cel-mai-mare-declin,-in-sectorul-auto-(-17,5%).

În luna iulie, producția industrială a crescut cu +1,3%, iar în august, a suferit o cădere de -4%. Analiștii consultați de agenția Reuters se așteptau la o depreciere de numai -0,4% în august. Producția a intrat în declin după două luni în care a fost pe plus, datorită unor “contracte mari cu partenerii externi”.

Problemele de aprovizionare au lovit puternic cea mai mare economie a Uniunii Europene, afectând în mod special sectorul auto, care a pierdut -17,5% în august. Constructorii se confruntă cu cea mai mare cerere de după redeschiderea economiilor, pe care nu o pot satisface din cauza lipsei microcipurilor și alte prefabricate.

De exemplu, BMW a raportat o scădere a vânzărilor de -12,2% în al treilea trimestru al anului, din cauza crizei de cipuri. Șeful diviziei de camioane al Daimler a apreciat că penuria va dura până anul viitor: Ne batem pentru fiecare cip. Cu siguranță vom avea mai puține vânzări”.

Atât institutul german de statistică, cât și economiștii de la VP Bank se așteaptă ca producția să crească în următoarele luni, în cazul în care problema lanțurilor de aprovizionare se va rezolva.

Sursa: Reuters

Sursa foto: Rainer PlendlDreamstime

Articole similare