Germania. Autoritățile anunță oficial că infectarea cu coronavirus este mai frecventă în rândul persoanelor vaccinate cu Johnson&Johnson (o singură doză) și recomandă efecturarea unei doze de rapel cu unul dintre cele două vaccinuri ARN-mesager (Pfizer sau Moderna).

germania-autoritatile-anunta-oficial-ca-infectarea-cu-coronavirus-este-mai-frecventa-in-randul-persoanelor-vaccinate-cu-johnson&johnson-(o-singura-doza)-si-recomanda-efecturarea-unei-doze-de-rapel-cu-unul-dintre-cele-doua-vaccinuri-arn-mesager-(pfizer-sau-moderna).

Comitetul consultativ pentru vaccinuri din Germania (STIKO) recomandă o doză de rapel mARN (Pfizer sau Moderna) pentru toate persoanele inoculate cu vaccinul Johnson & Johnson.

STIKO declară oficial că s-a constatat o eficiență relativ scăzută a vaccinului J&J, care se face într-o singură doză, împotriva variantei Delta. De asemenea, recomandă a treia doză (booster) pentru toate persoanele de peste 70 de ani, indiferent de vaccinul pe care l-au primit.

În România nu există o statistică a infectării persoanelor vaccinate, în funcție de vaccinul pe care l-au făcut, sau aceasta nu a fost făcută publică, dar doza unică de la J&J a devenit extrem de populară, peste 868 de mii de români (15% din total vaccinați) preferând-o celorlalte tipuri de vaccin.

Pe de altă parte, numai astăzi Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că 22 din cele 282 de persoane care au decedat în ultimele 24 de ore erau vaccinate. Două dintre acestea nu aveau comorbități cunoscute. Grupul nu a precizat ce fel de vaccinuri primiseră persoanele decedate, dar ponderea acestora (7,8%) este similară mediei săptămânale raportate de INSP.

Sursă alternativă: Die Welt

Articole similare