Suedia suspendă vaccinarea anti-Covid cu serul Moderna în cazul persoanelor de până în 30 de ani, după ce au fost raportate posibile efecte secundare rare, printre care miocardita. Aceeași decizie a luat-o și Danemarca, pentru tineri sub 18 ani.

suedia-suspenda-vaccinarea-anti-covid-cu-serul-moderna-in-cazul-persoanelor-de-pana-in-30-de-ani,-dupa-ce-au-fost-raportate-posibile-efecte-secundare-rare,-printre-care-miocardita-aceeasi-decizie-a-luat-o-si-danemarca,-pentru-tineri-sub-18-ani.

Agenția de Sănătate a Suediei a anunțat miercuri că va întrerupe administrarea vaccinului anti-Covid produs de Moderna pentru persoanele născute după anul 1991, după ce datele au indicat o creștere a riscului de miocardită și pericardită în cazul tinerilor și adulților care au fost vaccinați cu acest ser. Aceste afecțiuni implică o inflamare a inimii sau a pericardului. 

Legătura este în special clară în ceea ce privește vaccinul Spikevax al companiei Moderna, mai ales după administrarea celei de-a doua doze“, a declarat Agenția de Sănătate suedeză, care a adăugat că riscul de a fi afectat este totuși foarte scăzut.

Danemarca a precizat că, deși utiliza deja vaccinul Pfizer/Biontech ca opțiune principală pentru persoanele între 12-17 ani, a decis să întrerupă administrarea vaccinurilor Moderna pentru cei cu vârste sub 18 ani, conform unui “principiu preventiv”.

”În datele preliminare … există suspiciunea unui risc crescut de inflamație cardiacă, atunci când este vaccinat cu Moderna”, Agenția de Sănătate daneză.

Suedia și Danemarca recomandă acum administrarea vaccinului Comirnaty, produs de compania Pfizer/Biontech. Și Norvegia a optat pentru vaccinul Comirnaty în cazul minorilor și a reamintit joi că această decizie a fost luată din cauza unor efecte secundare rare care ar putea apărea mai ales în cazul bărbaților sub 30 de ani, după primirea celei de-a doua doze. 

Finlanda este așteptată să publice o decizie în acest sens joi. 

Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat utilizarea vaccinului Comirnaty în luna mai, iar vaccinul Spikevax a început să fie administrat copiilor de peste 12 ani în iulie. 

Sursă: Reuters.

Articole similare