Ministrul Bode, despre purtarea măștii în localitățile cu incidența Covid peste 6: Dacă mergem singuri pe stradă și în zonă nu sunt alte persoane, masca nu este obligatorie. Nici în parc nu este obligatorie dacă suntem cu cineva din familie, iar în zonă nu este aglomerație.

ministrul-bode,-despre-purtarea-mastii-in-localitatile-cu-incidenta-covid-peste-6:-daca-mergem-singuri-pe-strada-si-in-zona-nu-sunt-alte-persoane,-masca-nu-este-obligatorie-nici-in-parc-nu-este-obligatorie-daca-suntem-cu-cineva-din-familie,-iar-in-zona-nu-este-aglomeratie.

Conform ordinului semnat de miniştrii Sănătăţii şi Afacerilor Interne, care urmează să fie publicat miercuri în Monitorul Oficial, purtarea măştii devine obligatorie în toate spaţiile publice deschise, în localităţile unde incidenţa cazurilor Covid este peste 6 la mia de locuitori, dar cu anumite excepții.

Lucian Bode, ministrul demis al Afacerilor Interne, a oferit mai multe detalii despre situațiile considerate a fi excepții: ”Persoanele care desfășoară activități individuale, împreună cu membri ai familiei, respectiv persoane care desfășoară activități sportive. Prin acest ordin, dăm posibilitatea Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență să vină și să stabilească dacă ei consideră necesare și alte excepții. Unde este aglomerație, este obligatorie masca peste 6 la mie. Dacă mergem singuri pe stradă și în zonă nu sunt alte persoane, nu este obligatoriu să purtăm mască. În parc nu este obligatorie masca dacă suntem cu cineva din familie, iar în zonă nu este aglomerație. Este absurd să porți masca când te plimbi în parc sau când faci sport. Dacă te plimbi singur în aglomerație, masca trebuie purtată.

Ce înseamnă activități mai exact și aglomerație? Unde sunt mulți oameni, masca este obligatorie. Zona aglomerată o poți defini în funcție de activitatea în care ești implicat. Dacă sunt cinci oameni pe o mie de metri pătrați, nu e aglomerat. Dacă sunt 5 oameni pe cinci metri pătrați, este aglomerat”, a continuat Bode.

În ordinul emis astăzi de autorități se specifică doar faptul că excepții sunt “persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc”.

Prin Hotărârea nr. 76 din 30 septembrie, autoritățile au reintrodus obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice închise și deschise”, în localitățile unde a fost depășită incidența de 6 la mie. În respectiva hotărâre, nu erau menționate excepții.

Capitala București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Constanța sau Craiova sunt doar câteva din marile orașe în care a fost depășit pragul de 6 la mie. Grupul de Comunicare Strategică a informat astăzi că 91 de municipii și 203 orașe în toată țara au trecut în scenariul roșu,

Articole similare