Iohannis explică decizia de a convoca partidele parlamentare la consultări abia săptămâna viitoare: Am considerat că este nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat se stinge un pic. Nu am convingerea că după prima rundă va apărea o soluție. Dacă partidele nu se înțeleg, guvernul interimar va rămâne în funcție până la găsirea unei soluții.

iohannis-explica-decizia-de-a-convoca-partidele-parlamentare-la-consultari-abia-saptamana-viitoare:-am-considerat-ca-este-nevoie-de-cateva-zile-pana-cand-acest-entuziasm-nemotivat-se-stinge-un-pic-nu-am-convingerea-ca-dupa-prima-runda-va-aparea-o-solutie-daca-partidele-nu-se-inteleg,-guvernul-interimar-va-ramane-in-functie-pana-la-gasirea-unei-solutii.

La o zi după ce Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, președintele a dat vina pe USR pentru criza politică din România. ”Dacă vrem să analizăm fapte, nu poveștile politice, vedem că USR a fost în guvern, a abandonat guvernarea, a votat împreună cu AUR și PSD pentru căderea guvernului din care a făcut parte. Sunt pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. Este greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ți dărâme guvernul”, a declarat Iohannis.

Principalele declarații:

Două concluzii sunt foarte importante, din discuțiile de aseară. Prima e legată de felul în care vedem UE în politica globală. Concluziile sunt bune și importante, s-a subliniat de către toți importanța și relevanța NATO și relevanța de a păstra puternică relația trans-atlantică.

Am convenit să urgentăm toate demersurile în privința prețului la electricitate. Comisia s-a angajat să vină, într-o săptămână cu o abordare care să ofere soluții, pentru că nu putem să trecem iarna cu prețuri crescute la electricitate.
Șase state din zonă doresc să devină membre UE. Sunt chestiuni economice și condiții. Noi, din Uniune, dorim să le dăm statelor din Balcanii de Vest o viziune. Nu mă aștept la discuții complicate, toată lumea dorește progrese în procesele de aderare.

Alții au venit cu discursuri de parcă astăzi s-ar fi inventat coaliția. Este nevoie de zile ca toată lumea să revină cu picioarele pe pământ. Politicienii au ajuns să aibă discursuri anti-toți. Așa nu se poate, doar prin maturitate, iar nu prin țâfnă, se rezolvă criza. Să fim sinceri cu noi: cineva trebuie să guverneze țara.

Am considerat că este nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat se stinge un pic. Acum ce urmează? Își pune lumea problema. Vom începe discuții așezate, mature. Sunt foarte îngrijorat. Am primit datele de azi despre pandemie, avem aproape 15 mii de cazuri și peste 330 de decese, este o catastrofă. Prețurile la energie cresc în continuare. Avem nevoie de un guvern.

Orice persoană susținută de majoritatea parlamentară poate deveni premier, nu există nicio piedică.

Când se formează un guvern, persoana desemnată de președinte trebuie să caute să facă o majoritate. Este problema celui desemnat. Sigur că și pe mine mă preocupă. Dacă vrem să analizăm fapte, nu poveștile politice, vedem că USR a fost în guvern, a abandonat guvernarea, a votat împreună cu AUR și PSD pentru căderea guvernului din care a făcut parte. Sunt pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. Este greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ți dărâme guvernul.

Soluțiile vor trebui să transpară din consultările de săptămâna viitoare. Nu am convingerea că după prima rundă va apărea o soluție. Este posibil să fie nevoie de încă o rundă și e nevoie ca partidele să se așeze la discuții.

Dacă partidele nu se înțeleg, guvernul interimar va rămâne în funcție până la găsirea unei soluții. Nu există un înlocuitor, țara trebuie guvernată. Nu exclud niciun pas constituțional, orice am face trebuie să ducă la o soluție – formarea unui nou guvern”.

Articole similare