Dobânzile cresc brusc. Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 2,07%, de la 1,81% ieri, în contextul în care BNR a majorat dobânda de referință.

dobanzile-cresc-brusc-indicele-robor-la-trei-luni-a-urcat-la-2,07%,-de-la-1,81%-ieri,-in-contextul-in-care-bnr-a-majorat-dobanda-de-referinta.

Indicele ROBOR a mai atins un nivel similar pe data de 12 noiembrie 2020. Avansul acestuia a fost constant în ultimele două săptămâni, dar în acest interval, creșterea de astăzi este cea mai mare.

Situația similară este și în cazul ROBOR la 6 luni, care a crescut la 2,16%, de la 1,89% ieri.

Reamintim, ieri, BNR a decis majorarea dobânzii de referință la 1,50% pe an, de la 1,25%, în încercarea de a ține sub control tendința de creștere continuă a prețurilor. A fost prima majorare a dobânzii de intervenție, din ultimii trei ani și jumătate.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele in RON acordate pe piața interbancară și este stabilită de către BNR. Se calculează zilnic ca medie aritmetică a cotațiilor de rată de dobândă pentru RON, utilizate de zece bănci mari din România, fiind rata de dobânda la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci.

Articole similare