USR invită PNL la negocieri pentru reconstruirea coaliției alături de UDMR. Cioloș: Intrăm din nou la guvernare doar cu aceste două partide. Așteptăm ca PNL să facă primul pas, putem discuta înainte de a merge la consultări la Cotroceni. Rămânem în opoziție dacă PNL discută cu PSD.

usr-invita-pnl-la-negocieri-pentru-reconstruirea-coalitiei-alaturi-de-udmr-ciolos:-intram-din-nou-la-guvernare-doar-cu-aceste-doua-partide-asteptam-ca-pnl-sa-faca-primul-pas,-putem-discuta-inainte-de-a-merge-la-consultari-la-cotroceni-ramanem-in-opozitie-daca-pnl-discuta-cu-psd.

Dacian Cioloș, președintele USR, a susținut o conferință de presă la circa o oră după ce Guvernul Cîțu a fost demis de parlament prin moțiune de cenzură. Principalele declarații ale lui Cioloș:

  • S-a întâmplat astăzi o moțiune în urma căreia jocul se resetează. USR PLUS a susținut această moțiune care ne permite să începem discuția pentru formarea unu guvern care să vină cu reforme. USR PLUS are varianta reînceperii discuțiilor cu PNL, dacă PNL este în măsură să facă altă propunere decât Cîțu. Suntem dispuși astfel să discutăm refacerea coaliției cu PNL și UDMR, cu un program de reforme.
  • Cealaltă variantă este rămânerea în opoziție dacă PNL va face o coaliție cu PSD. Așteptăm poziția PNL, așteptăm ca președintele Iohannis să ne invite la discuții. Singura formulă în care USR PLUS intră la guvernare este cu UDMR și PNL.
  • Firesc este ca primul pas este să fie făcut de PNL dacă vor o coaliție cu USR PLUS. Dacă ei ne propun să avem această discuție, putem să o facem înainte să mergem la Cotroceni. Sau putem aștepta să vedem cum decurg întâlnirile cu președintele.
  • Pentru noi, cel mai important este programul de guvernare și de reforme. Un guvern de tehnocrați nu este pe radar. Îmi amintesc câte limitări am avut în acea perioadă când am fost premier. Tehnocrația nu este soluția în acest moment, ar însemna un mare eșec.
  • Nu ne interesează decât programul de guvernare. Numele, mai puțin. După ce stabilim direcția reformelor, discutăm și nume.

Guvernul Cîțu a fost demis cu 281 de voturi (un record), mult peste necesarul de 234, la 35 de zile după declanșarea crizei politice. Calculele dinaintea moțiunii arătau că dacă toți parlamentarii PSD, USR PLUS și AUR ar fi votat moţiunea, aceasta ar fi adoptată cu 280 de voturi, ceea ce înseamnă un plus de 46 de voturi peste limita necesară de 234 pentru demiterea guvernului. Cabinetul Cîțu a fost demis cu un număr record de voturi (281) ceea ce arată că cel puțin un deputat din afara celor trei a votat pentru demiterea guvernului.

Articole similare