Președintele Taiwanului atrage atenția asupra consecințelor “catastrofale” care ar putea rezulta în urma anexării țării de către China. Mesajul, în condițiile presiunilor masive din partea Beijingului.

presedintele-taiwanului-atrage-atentia-asupra-consecintelor-“catastrofale”-care-ar-putea-rezulta-in-urma-anexarii-tarii-de-catre-china-mesajul,-in-conditiile-presiunilor-masive-din-partea-beijingului.

Căderea Taiwanului în mâinile Chinei ar declanșa “consecințe catastrofale”, care ar putea perturba pacea din regiune, a scris președintele Tsai Ing-wen într-un raport pentru revista “Foreign Affairs”. Oficialul spune, de asemenea, că Taiwanul va face orice pentru a se apăra, în cazul unei amenințări.

Președintele a declarat că, pe măsură ce țările recunosc din ce în ce mai mult amenințarea pe care o prezintă Partidul Comunist Chinez, marile forțe mondiale ar trebui să înțeleagă importanța menținerii relațiilor cu Taiwanul.

Țările lumii ar trebui să aibă în vedere că, dacă Taiwanul cade, consecințele ar fi catastrofale pentru pacea din regiune și sistemul de alianțe democratice. Ar semnala că în competiția globală de valori de astăzi, autoritarismul are controlul asupra democrației“, a scris Tsai.

China a întrerupt discuțiile cu președintele Tsai Ing-wen, pe care o consideră “o separatistă”, din cauza refuzului acesteia de a accepta faptul că Taiwanul este parte din China. Taiwanul nu dorește o confruntare militară, ci o coexistență pașnică, stabilă, previzibilă și benefică cu vecinii săi, a scris aceasta.

Dar dacă democrația și stilul său de viață sunt amenințate, Taiwanul va face tot ce îi stă în putere pentru a se apăra. Taiwan, în virtutea existenței sale și a prosperității continue, reprezintă simultan un afront al narațiunii și un impediment pentru ambițiile regionale ale Partidului Comunist Chinez“, a spus Tsai, menționând că democrația nu este negociabilă.

Taiwan, care este revendicat de China drept teritoriul său suveran, s-a confruntat în ultimul timp cu o creștere masivă a presiunilor din partea Beijingului, 148 de aeronave ale forței aeriene chineze zburând deasupra zonei de apărare aeriană a Taiwanului timp de patru zile.

China a dat vina pe Statele Unite, cel mai important susținător internațional și furnizor de arme al Taiwanului, pentru creșterea tensiunilor.

Sursa: Reuters

Articole similare