Rusia susține că a testat cu succes pentru prima oară lansarea unei rachete hipersonice de tip Zircon, de la bordul unui submarin nuclear.

rusia-sustine-ca-a-testat-cu-succes-pentru-prima-oara-lansarea-unei-rachete-hipersonice-de-tip-zircon,-de-la-bordul-unui-submarin-nuclear.

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că exercițiul de lansare a rachetei, considerată de președintele Putin ca făcând parte dintr-o “nouă generație de sisteme de armament fără rival”, a fost un succes. Proiectilul a fost lansat dintr-un submarin nuclear Severodvinsk și a lovit o țintă stabilită în Marea Barents. Lansarea rachetei din submarin a fost surprinsă într-un videoclip publicat de minister:

În general, rachetele hipersonice sunt mult mai greu de interceptat decât cele balistice. Au intrat în serviciu în ultimii 10 ani și au pretenția de a păcăli orice scut antirachetă. Inclusiv Coreea de Nord a anunțat că a lansat o astfel de rachetă săptămâna trecută. Biziday a explicat aici modul în care funcționează aceste rachete.

Unii experți din Occident au pus la îndoială cât de avansată este noua generație de armament a Rusiei, dar au recunoscut totuși că viteza, manevrabilitatea și altitudinea rachetelor hipersonice le fac dificil de urmărit și interceptat. Racheta Zircon, cu o rază de acţiune maximă de aproximativ 1.000 de kilometri, urmează să fie echipată la bordul unor nave de suprafaţă și a unor submarine din flota rusă.

În iulie, secvențe ale unor înregistrări video care surprindeau noul sistem avansat al Rusiei de rachete S-500 păreau să fie blurate în mod intenționat, pentru a împiedica examinarea rachetelor în detaliu. 

Putin a anunțat în 2018, în timpul unuia dintre cele mai agresive discursuri ale sale, o serie de noi arme hipersonice “invincibile”, precizând că acestea ar putea lovi aproape orice punct de pe glob și că ar putea chiar evita scuturile americane antirachetă.

Sursă: Reuters

Articole similare