România a avut în Trimestrul II al treilea cel mai mare deficit de cont curent (diferența dintre intrările și ieșirile de valută), de -4,6 miliarde de euro. Germania, excedent de +57 de miliarde de euro.

romania-a-avut-in-trimestrul-ii-al-treilea-cel-mai-mare-deficit-de-cont-curent-(diferenta-dintre-intrarile-si-iesirile-de-valuta),-de-4,6-miliarde-de-euro-germania,-excedent-de-+57-de-miliarde-de-euro.

În al doilea trimestru al anului, țările membre UE au înregistrat un excedent comercial de 108,8 miliarde de euro, adică 3,1% din PIB-ul Uniunii. Spre comparație, în primele trei luni ale anului Uniunea înregistra un surplus de 123 miliarde de euro, adică 3,7% din PIB. 

Statele membre cu cel mai mare deficit de cont curent în perioada aprilie – iunie 2021 au fost Franţa (-6 miliarde de euro), Grecia (-4,7 miliarde) şi România (-4,6 miliarde). Țările cu cele mai mari excedente au fost Germania (+56,7 miliarde), Olanda (+23,6 miliarde) și Italia (+16,3 miliarde). 

De altfel, România a avut și în primul trimestru deficit de trei miliarde de euro, al doilea cel mai mare din UE, după cel al Franței.

În relația cu Marea Britanie, UE a înregistrat un surplus de 53,6 miliarde de euro, iar din schimburile cu SUA a rezultat un excedent de 53,6 miliarde, în timp ce deficite a înregistrat în urma schimburilor cu China (-20,9 miliarde de euro), Rusia (-7,1 miliarde).

Articole similare