Klaus Iohannis, despre poziția Ungariei referitor la Transilvania: Pe mine mă enervează afirmațiile lor despre Trianon. Este ca într-o familie, unde, la întâlnirea de familie, cei mai mulți au un văr care “calcă în străchini”, dar nu-l dăm afară, că e rudă. Încercăm să-l integrăm.

klaus-iohannis,-despre-pozitia-ungariei-referitor-la-transilvania:-pe-mine-ma-enerveaza-afirmatiile-lor-despre-trianon-este-ca-intr-o-familie,-unde,-la-intalnirea-de-familie,-cei-mai-multi-au-un-var-care-“calca-in-strachini”,-dar-nu-l-dam-afara,-ca-e-ruda-incercam-sa-l-integram.

Președintele a declarat, în legătură cu poziția Ungariei privind Tratatul de la Trianon, că îl “enervează afirmațiile lor”. Klaus Iohannis a fost prezent la dezbaterea Forumului european “Carol cel Mare”, în Germania. Potrivit Caleaeuropeană.ro, Klaus Iohannis a afirmat că este din Transilvania, “iar noi am decis prin vot popular să aderăm la România, a fost dreptul nostru de autodeterminare”.

Președintele a fost întrebat, în cadrul dezbaterii, despre “un vecin care are uneori atitudine antieuropeană şi care pune sub semnul întrebării frontierele Trianonului”.

“Este puțin ca într-o familie, unde, la întâlnirea de familie, cei mai mulți au un văr de-al doilea, de-al treilea, care din cinci în cinci minute calcă în străchini, dar oricum nu-l dăm afară, că e rudă. Încercăm să-i mai dăm lecții, să-l integrăm, să-l liniștim, asta este rețeta cred. Eu nu susțin idea de eliminare, de înlăturare din organizație, pedepsele de așa natură nu aduc rezultatele scontate de mulți. Eu cred că trebuie să le spunem foarte clar acestor oameni în față care sunt așteptările și să continuăm procesul”, a răspuns Klaus Iohannis.

Ulterior, a făcut referire la contextul istoric legat de Trianon, un tratat încheiat la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania revenea României: 

“Și pe mine mă enervează ba chiar mai mult decât pe dumneavoastră afirmațiile lor despre Trianon. Eu sunt președintele statului, eu sunt din Transilvania, noi am decis prin vot popular, adică noi ca popor am zis ca vrem să aderăm la România, nu am furat nimic de la nimeni, a fost autodeterminarea, dreptul nostru de autodeterminare. Transilvania așa a devenit parte a României. Atunci Transcarpatia a devenit parte a Ucrainei și așa mai departe. Dar toate acestea nu trebuie, nu se dorește, nu vrea nimeni să le facă retroactive, nu vrea nimeni să pună sub semnul întrebării niște procese istorice. Poate că asta fac niște populiști, dar populiștii aceștia, asta este, există în Europa și cred că ei nu pot fi combătuți decât prin rezultate“, a explicat Klaus Iohannis.

Pe data de 23 august, președintele Ungariei compara anexarea Crimeei cu Tratatul de la Trianon: “Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat.”

Declarația președintelui, AICI, la minutul 43:20.

Articole similare