Dobânzile continuă să crească pentru a treia zi la rând. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile creditelor în lei, a ajuns marți la 1,69%.

dobanzile-continua-sa-creasca-pentru-a-treia-zi-la-rand-indicele-robor-la-3-luni,-in-functie-de-care-sunt-calculate-dobanzile-creditelor-in-lei,-a-ajuns-marti-la-1,69%.

Indicele ROBOR a mai atins un nivel similar pe data de 23 martie 2021. Ieri, a fost cotat la 1,67%, iar vineri la 1,65%. Avansul din ultimele zile vine după o perioadă de câteva săptămâni în care s-a menținut în jurul valorii de 1,60%. ROBOR la 6 luni a stagnat crescut și el pentru a doua zi la rând și a ajuns la 1,79%. 

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele in RON acordate pe piața interbancară și este stabilită de către B.N.R. Acesta a fost înlocuit cu IRCC, începând cu 2 mai 2019. IRCC este indicele de referință pentru creditele în RON acordate persoanelor fizice, cu dobândă variabilă. Valoarea IRCC, aferentă perioadei iulie-septembrie 2021 este 1,25%, în scădere față de trimestrul anterior, când era 1,67%.

ROBOR-ul se calculează zilnic ca medie aritmetică a cotațiilor de rată de dobândă pentru RON, utilizate de zece bănci mari din România, fiind rata de dobânda la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci.

Articole similare