Poliția menționează că dispune de peste trei mii de tablete sau telefoane cu care să verifice certificatele verzi Covid, dar și că va mai cumpăra alte opt mii. Precizările, după ce sindicaliștii au susținut că nu au aparatura necesară pentru verificarea documentelor.

politia-mentioneaza-ca-dispune-de-peste-trei-mii-de-tablete-sau-telefoane-cu-care-sa-verifice-certificatele-verzi-covid,-dar-si-ca-va-mai-cumpara-alte-opt-mii-precizarile,-dupa-ce-sindicalistii-au-sustinut-ca-nu-au-aparatura-necesara-pentru-verificarea-documentelor.

”La nivelul Poliției Române, s-a realizat o analiză, din care a reieșit că, la acest moment, există 3.174 de astfel de device-uri, pe care se pot face verificările necesare, conform noilor reglementări legale în vigoare. De asemenea, din această analiză, a reieșit faptul că necesarul, suplimentar față de stocul existent, este de 8.333 de astfel de aparate”, explică Inspectoratul Național de Poliție într-un comunicat de presă.

IGPR mai precizează că a fost demarată procedura de dotare a polițiștilor cu aceste dispozitive.

Prin acest comunicat, IGPR contrazice poziția Sindicatului Europol, care anunța joi că ”certificatele de vaccinare nu pot fi verificate de polițiști, care nu au în dotare telefoane mobile sau tablete cu sistem de operare Android, iar ospătarii, barmanii sau administratorii diverselor spații în care se desfășoară evenimente private nu au calitate de operatori de date cu caracter personal”. 

”Conform legislației în vigoare, polițiștii nu vor putea să verifice certificatele digitale ale cetățenilor care se află în incinta unor terase, restaurante ori a unor instituții publice sau private în cadrul cărora sunt organizate diverse evenimente sportive sau cultural-artistice, deoarece orice persoană are obligația de a prezenta documentele care să-i ateste situația epidemiologică doar angajaților acestor unități pentru a le fi permis accesul în interior”, a mai constatat Sindicatul Europol.

Foto: Inquam/George Călin

Articole similare