Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile creditelor în lei, a crescut vineri la 1,65%, cel mai mare nivel din ultimele cinci luni. ROBOR la 6 luni se menține la 1,74%.

indicele-robor-la-3-luni,-in-functie-de-care-sunt-calculate-dobanzile-creditelor-in-lei,-a-crescut-vineri-la-1,65%,-cel-mai-mare-nivel-din-ultimele-cinci-luni-robor-la-6-luni-se-mentine-la-1,74%.

Indicele ROBOR era cotat joi la 1,61%, valoare în jurul căreia a stagnat în ultima lună. Ultima oară când ROBOR a fost cotat la 1,65% a fost pe 7 aprilie.

ROBOR la 6 luni a stagnat vineri la 1,74%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele in RON acordate pe piața interbancară și este stabilită de către B.N.R. 

Acesta a fost înlocuit cu IRCC, începând cu 2 mai 2019. IRCC este indicele de referință pentru creditele în RON acordate persoanelor fizice, cu dobândă variabilă. Valoarea IRCC, aferentă perioadei iulie-septembrie 2021 este 1,25%, în scădere față de trimestrul anterior, când era 1,67%.

ROBOR-ul se calculează zilnic ca medie aritmetică a cotațiilor de rată de dobândă pentru RON, utilizate de zece bănci mari din România, fiind rata de dobânda la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci.

IRCC se calculează ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară și se actualizează cu o frecvență trimestrială, similar cu modalitatea folosită pentru ROBOR 6M.

Articole similare