Premierul Cîțu, despre dosarul DNA privind achiziția de vaccinuri: Cercetarea vizează fapte, nu persoane. Mi se pare mizerabil și revoltător să se asocieze cu persoana mea. Toate comenzile României au fost semnate de miniștrii Sănătății. Dacă erau prea multe doze, puteau spune că nu era nevoie.

premierul-citu,-despre-dosarul-dna-privind-achizitia-de-vaccinuri:-cercetarea-vizeaza-fapte,-nu-persoane-mi-se-pare-mizerabil-si-revoltator-sa-se-asocieze-cu-persoana-mea-toate-comenzile-romaniei-au-fost-semnate-de-ministrii-sanatatii-daca-erau-prea-multe-doze,-puteau-spune-ca-nu-era-nevoie.

Premierul a amintit despre faptul că achiziția de vaccinuri a fost negociată de Comisia Europeană în numele statelor membre: “Comisia Europeană a asigurat accesul statelor membre la un număr de 4,4 miliarde de doze de vaccin până în 2023, de 10 ori mai multe doze decât populația UE. România poate accesa aproximativ 4,3% din acestea, este cotă parte”. 

Florin Cîțu a explicat modul în care au fost semnate contractele de achiziție: “Vlad Voiculescu a semnat pentru 28 de milioane de doze, Nelu Tătaru pentru 33 milioane de doze, eu am semnat pentru 4 milioane de doze și doamna Mihăilă pentru 21 de mii de doze. Din păcate, Vlad Voiculescu a mai semnat pentru 9 milioane de doze de vaccin CureVac, care nu a fost aprobat niciodată”.

Referitor la numărul de vaccinuri pe care țara noastră le-a comandat, fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat că în luna martie ar fi dat un aviz negativ. Florin Cîțu a argumentat spunând că avizul nu a fost negativ referitor la cumpărare, ci referitor la faptul că vaccinurile trebuie bugetate: “Toate aceste vaccinuri trebuie bugetate. Avizul negativ nu era pentru a nu cumpăra, Finanțele spuneau doar să fie bugetate. Pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul Sănătății. Ministrul Sănătății, dacă avea o problemă la un moment dat cu un anumit număr de doze ar fi spus ceva. În toată această perioadă au fost semnate comenzile de ministrul Sănătății. România a primit și primește până în 2023 dozele de vaccin.”

Reamintnim, DNA anchetează modul în care România a achiziționat vaccinurile anti-Covid de la începutul pandemiei și până în prezent. Deocamdată, cercetările sunt in rem (cu privire la faptă), pentru suspiciuni de abuz în serviciu.

Ieri, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, care a precizat că nu este el cel care a sesizat DNA, a scris pe Facebook că “aveam deja un număr mare de vaccinuri comandate, în raport cu toate scenariile vis-a-vis de campania de vaccinare – fără a fi lăsați să ne implicăm de la nivelul Ministerului Sănătății, în nici un fel, în campania de comunicare sau în alte acțiuni care să îmbunătățească această campanie; România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat. Sper să aflăm din ancheta DNA și felul în care au fost distribuite aceste doze.”

La începutul anului, prim-ministrul Florin Cîțu și-a asumat coordonarea politică a campaniei de vaccinare, primul gest care a creat tensiuni cu ministrul Sănătății de atunci, Vlad Voiculescu.

Articole similare