Marea Britanie. Un al treilea cetățean rus, despre care se crede că a fost un important membru al GRU (serviciul secret al armatei ruse), a fost inculpat pentru otrăvirea agentului Serghei Skripal, în 2018. Toți cei trei suspecți se află în prezent în Rusia.

marea-britanie-un-al-treilea-cetatean-rus,-despre-care-se-crede-ca-a-fost-un-important-membru-al-gru-(serviciul-secret-al-armatei-ruse),-a-fost-inculpat-pentru-otravirea-agentului-serghei-skripal,-in-2018-toti-cei-trei-suspecti-se-afla-in-prezent-in-rusia.

Autoritățile britanice cred că Denis Sergheev a fost “comandantul din teren” în cazul otrăvirilor de la Salisbury, în urma cărora agentul Serghei Skripal, fiica sa Iulia (foto mai jos) și un agent de poliție au ajuns în stare gravă, iar o persoană și-a pierdut viața.

Pe numele lui Sergheev și a celorlalți doi suspecți urmează să fie emise mandate internaționale de arestare. Potrivit BBC, cei trei acuzați se află în Rusia. Poliția britanică are informații că toți trei ar fi membri ai unei echipe militare de informații a Rusiei. Totuși, menționează BBC, procesul nu poate continua dacă aceștia nu sunt și arestați.

Pe 2 martie 2018, Anatoliy Chepiga și Alexander Mishkin au sosit în Londra, călătorind sub identități false. În aceeași zi, ateriza pe aeroportul Heathrow și Denis Sergheev, coordonatorul misiunii. Primii doi au fost acuzați că au contaminat cu Novichok mânerul ușii de la casa lui Skripal. Poliția a spus ulterior că a identificat urme din agentul chimic în camera de hotel în care au fost cazați Chepiga și Mishkin. Cei doi au negat permanent acuzațiile, spunând că au fost la Londra în calitate de turiști. De altfel, și autoritățile ruse au negat implicarea în operațiunea de otrăvire.

În context, CEDO a decis astăzi că Rusia este ”responsabilă” pentru asasinarea fostului spion rus Alexander Litvinenko, otrăvit cu ceai verde cu poloniu în 2006, la Londra. La finalul lunii august a anului 2020, opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost transferat într-un spital din Germania, după ce și-a pierdut brusc cunoștința. Câteva zile mai târziu, medicii au stabilit că a fost intoxicat cu Novichok, probabil în timpul unei călătorii la Tomsk. Cancelarul Germaniei, șeful NATO, dar și alți lideri internațional au cerut atunci Rusiei să coopereze și să răspundă ”întrebărilor dificile” legate de atacul împotriva criticului președintelui Putin.

Sursă: BBC 

Foto: Met Police

Articole similare