Marea Britanie. Ministerul Apărării a dezvăluit din greșeală identitățile și adresele a peste 250 de colaboratori afgani, prin intermediul unui e-mail în care au fost selectați cu toții ca fiind destinatari. Astfel, fiecare dintre ei a putut vedea detalii despre ceilalți colaboratori.

marea-britanie-ministerul-apararii-a-dezvaluit-din-greseala-identitatile-si-adresele-a-peste-250-de-colaboratori-afgani,-prin-intermediul-unui-e-mail-in-care-au-fost-selectati-cu-totii-ca-fiind-destinatari-astfel,-fiecare-dintre-ei-a-putut-vedea-detalii-despre-ceilalti-colaboratori.

O structură a ministerului a trimis un singur e-mail către toți cei peste 250 de atașați, astfel că adresele fiecăruia, precum și fotografiile de profil, au fost vizibile pentru toți destinatarii. Ministerul a recunoscut că acest incident le poate pune viața în pericol, întrucât mulți dintre ei au încercat să se ascundă și să își protejeze identitatea, după ce talibanii au preluat controlul în Afganistan. Ulterior, le-a cerut acestora să-și schimbe urgent adresele de mail.

Potrivit presei britanice, este vorba despre afgani care intenționează să plece în Marea Britanie. “Unii atașați nu au sesizat greșeala și au răspuns deja mesajului, oferind date despre situația și locația lor din prezent”, a explicat un afgan care a lucrat alături de forțele armate regale. Ministrul Ben Wallace le-a cerut scuze tuturor celor implicați și a anunțat că îi va sprijini în sensul gestionării riscurilor provocate de acest incident. 

De la ocuparea Kabulului, Marea Britanie a evacuat peste 17 mii de persoane din Afganistan, cea mai mare misiune de evacuare de după Al Doilea Război Mondial. Ultimul zbor sub protecție britanică a decolat pe 4 septembrie. Dominic Raab, ministru de Externe la acea vreme, declara că guvernul nu cunoaște numărul celor cu drept de ședere în UK, care ar trebui repatriați. Este al doilea incident de securitate recent pentru Ministerul Apărării, după ce în iunie au fost găsite mai multe documente sensibile, într-o stație de autobuz din Kent.

Surse alternative: The Guardian, Politico.

Sursa foto: Twitter Ministry of Defence Press Office.

Articole similare