Johnson&Johnson: Studiile realizate pe 30 de mii de oameni arată că o a doua doză din vaccinul anti-Covid, administrată după două luni, crește eficacitatea formulei la 94%, față de 70% cât este pentru o singură doză.

johnson&johnson:-studiile-realizate-pe-30-de-mii-de-oameni-arata-ca-o-a-doua-doza-din-vaccinul-anti-covid,-administrata-dupa-doua-luni,-creste-eficacitatea-formulei-la-94%,-fata-de-70%-cat-este-pentru-o-singura-doza.

Johnson&Johnson a oferit a doua doză unui număr de 30 de mii de voluntari din SUA, la 56 de zile după prima. În urma imunizării, un singur participant s-a mai infectat, față de 14 din grupul de control. Compania a mai transmis că nivelul de anticorpi a fost de circa 4-6 ori mai mare, iar efectele adverse aceleași, după două doze. Datele urmează să fie revizuite de evaluatori independenți, după care să fie trimise autorităților de reglementare.

Până acum, numai Pfizer a transmis suficiente informații pentru ca autoritățile americane să se poată pronunța pentru sau împotriva celei de-a treia doze. Vineri, un comitet consultativ al FDA a recomandat a treia doză pentru persoanele vulnerabile sau cu vârste de peste 65 de ani și a anunțat că va emite o recomandare și pentru populația generală, când va dispune de suficiente date.

În contextul în care în SUA, președintele Biden promovează supra-rapelul, cu scopul de a scădea ratele de spitalizare și mortalitate, toți producătorii de vaccinuri anti-Covid testează o doză suplimentară. În cazul Johnson&Johnsoon, a cărei schemă de administrare prevede o doză unică, cercetătorii au testat a doua doză.

Sursa: Reuters

Articole similare