Omul care a inspirat filmul ”Hotel Rwanda” a fost condamnat la închisoare pentru terorism. Paul Rusesabagina, considerat un erou al genocidului din Ruanda din 1994, a fost găsit vinovat că a susținut din exil un grup rebel care a ucis mai mulți civili în 2018.

omul-care-a-inspirat-filmul-”hotel-rwanda”-a-fost-condamnat-la-inchisoare-pentru-terorism-paul-rusesabagina,-considerat-un-erou-al-genocidului-din-ruanda-din-1994,-a-fost-gasit-vinovat-ca-a-sustinut-din-exil-un-grup-rebel-care-a-ucis-mai-multi-civili-in-2018.

Rusesabagina, un adversar proeminent al guvernului ruandez, a fost acuzat de autorități că a sprijinit din străinătate un grup rebel din Ruanda. În vârstă de 67 de ani, bărbatul a inspirat filmul american “Hotel Rwanda” (2004), unde se povestește cum acesta, ca manager al Hotelului des Mille Collines din Kigali, a adăpostit mai mult de o mie de oameni în timpul persecuțiilor etnice din 1994, când în decursul a o sută de zile au fost ucişi opt sute de oameni, majoritatea tutsi.

Rusesabagina a fost arestat în august 2020 în circumstanțe misterioase, după ce avionul cu care călătorea spre Burundi, o țară din Africa, în care s-a urcat din Emiratele Arabe Unite, a aterizat în capitala ruandeză, Kigali. Fostul manager de hotel a fost acuzat de nouă infracțiuni, printre care apartenență la o organizație teroristă, finanțarea terorismului, crimă și jaf armat.

Aflat în exil, Rusesabagina care este acum cetățean belgian, a continuat să conducă o coaliție de opoziție și a susținut un grup rebel, Frontul de Eliberare Naţională (FLN), care în 2018 a efectuat mai multe atacuri în urma cărora cel puțin nouă persoane au murit. Acesta ar fi folosit aplicația WhatsApp din străinătate pentru a coordona tranzacțiile cu arme pentru a facilita atacurile.

După ce a criticat guvernarea lui Paul Kagame, actualul președinte al Ruandei, Rusesabagina a părăsit țara în 1996, locuind mai întâi în Belgia și apoi în SUA. În timp ce era în străinătate, el și-a folosit celebritatea pledând pentru schimbarea politică în Kigali.

Familia sa susține că a fost dus în Ruanda cu forța și au negat în mod repetat orice implicare în atacuri. Membrii familiei mai spun și că nu a avut parte de un proces echitabil.

Sursă: Deutsche Welle, BBC

Articole similare