Eurostat: UE a înregistrat anul trecut un excedent de 178 de miliarde de euro, în urma schimburilor de produse chimice, dublu decât în urmă cu zece ani. Germania, cel mai mare exportator.

eurostat:-ue-a-inregistrat-anul-trecut-un-excedent-de-178-de-miliarde-de-euro,-in-urma-schimburilor-de-produse-chimice,-dublu-decat-in-urma-cu-zece-ani-germania,-cel-mai-mare-exportator.

Excedentul înregistrat în 2010 era de 88 de miliarde de euro. Dublarea, în decurs de zece ani, echivalează cu o creștere de 7% în fiecare an, arată Eurostat.

Anul trecut, blocul comunitar a importat produse chimice în valoare de 233 de miliarde de euro, cu 79 de miliarde mai mult decât în urmă cu zece ani. Valoarea importurilor a crescut în fiecare an, excepție făcând 2013 și 2020. Exporturile, pe de altă parte, au fost de 411 miliarde de euro, față de 242 de miliarde la final de 2010. Valoarea lor a crescut, în medie, cu 5% în fiecare an. 

Germania a fost responsabilă pentru cele mai multe exporturi extracomunitare (105 miliarde de euro), fiind urmată de Irlanda (55 de miliarde) și Belgia (51 de miliarde). Cele mai multe produse au fost cumpărate de Elveția (bunuri în valoare de 51 de miliarde de euro), apoi de SUA (50 de miliarde) și Marea Britanie (33 de miliarde):

Eurostat mai notează că UE a înregistrat un surplus comercial în relația cu opt dintre cei mai mari zece parteneri de afaceri, primii fiind SUA (61 de miliarde de euro), Rusia (13 miliarde de euro) și Marea Britanie (11 miliarde de euro).

Sursa foto: Endostock | Dreamstime.com

Articole similare