București. Autoritățile mențin obligativitatea purtării de protecție pentru persoanele care staționează pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor, odată cu creșterea incidenței Covid peste 2 la mie. În școli, orele de educație fizică pot avea loc doar în spațiu deschis, fără purtarea măștii.

bucuresti-autoritatile-mentin-obligativitatea-purtarii-de-protectie-pentru-persoanele-care-stationeaza-pe-o-raza-de-50-de-metri-in-jurul-scolilor,-odata-cu-cresterea-incidentei-covid-peste-2-la-mie-in-scoli,-orele-de-educatie-fizica-pot-avea-loc-doar-in-spatiu-deschis,-fara-purtarea-mastii.

Incidența cazurilor de coronavirus în București a ajuns, sâmbătă, la 2,33 la mie. Vineri, Capitala înregistra un coeficient al infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, de 2,05, iar joi, valoarea acestui era 1,93.

Astfel, astăzi, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență s-a întrunit și a decis, având în vedere că Bucureștiul a intrat în scenariul galben, că rămâne obligatorie purtarea măştii pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor, de către persoanele care staţionează. Suplimentar, potrivit subprefectului Antonela Ghiţă, s-a decis că, la peste 2 la mie, orele de educaţie fizică vor avea loc doar în spaţiu deschis, fără purtarea măştii.

Ea a menţionat că restul hotărârii CMBSU cuprinde prevederi din Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu 10 septembrie. Acestea sunt:

  • Competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  • Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.
  • Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție. Pot participa doar cei vaccinați, cei testați sau cei trecuți prin boală, conform descrierii de mai sus.
  • Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună.
  • Se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.
  • Se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Pot participa doar cei vaccinați, cei testați sau cei trecuți prin boală, conform descrierii de mai sus.
  • Se permite organizarea de conferințe cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății.
  • Se permite organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, cu respectarea următoarelor măsuri:

– purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;

– dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;

-menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/ persoană, acolo unde este posibil;

– dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;

– aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARSCoV-2;

– activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00.

– activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00.

Articole similare