București. Incidența cazurilor Covid a crescut la 2,05 la mie. Autoritățile urmează să se întrunească pentru a stabili ce măsuri suplimentare vor intra în vigoare.

bucuresti-incidenta-cazurilor-covid-a-crescut-la-2,05-la-mie-autoritatile-urmeaza-sa-se-intruneasca-pentru-a-stabili-ce-masuri-suplimentare-vor-intra-in-vigoare.

Pragul de 2 la mie este primul prag de la care se impun restricții. Astfel, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București urmează să stabilească ce măsuri vor fi impuse.

Potrivit datelor publicate de DSP București, ieri, incidența era de 1,93, când au fost înregistrate 604 noi cazuri Covid. Pe sectoare, în București, cea mai mare incidență este în Sectorul 1, de 2,36. Este urmat de Sectorul 2 (2,29) și Sectorul 5 (1,98).

Săptămâna aceasta, Satu Mare a devenit primul județ din România care a intrat în scenariul galben, când incidența a ajuns la 2,53 cazuri la mie. Cel puțin șase localități din Satu Mare se află în carantină deja, în acest moment. În aceeași zi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a decis reintroducerea unor restricții în localitățile Berceni, Bragadiru și Voluntari. Printre noile restricții, masca a devenit obligatorie în spațiile publice și pe o rază de 50 de metri în apropierea școlilor.

Tot săptămâna aceasta, și incidența în Cluj Napoca a depășit pragul de 2 la mie, iar ieri, incidența în municipiul Bistrița a ajuns la 3.

Ultima Hotărâre de Guvern care prelungește starea de alertă precizează ce măsuri sunt introduse în localitățile cu incidența între 2 și 3 la mie, dar acestea pot fi suplimentate de către autoritățile locale: 

 • Competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
 • Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.
 • Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție. Pot participa doar cei vaccinați, cei testați sau cei trecuți prin boală, conform descrierii de mai sus.
 • Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună.
 • Se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.
 • Se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Pot participa doar cei vaccinați, cei testați sau cei trecuți prin boală, conform descrierii de mai sus.
 • Se permite organizarea de conferințe cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății.
 • Se permite organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, cu respectarea următoarelor măsuri:
 • 1. purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;
 • 2. dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;
 • 3. menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/ persoană, acolo unde este posibil;
 • 4. dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;
 • 5. aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARSCoV-2;
 • activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00.
 • activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00.

Articole similare