Cifra de afaceri din industrie a scăzut ușor în iulie față de iunie (-1,7%), influențată de atât de reducerea comenzilor, cât și de scăderea producției. Totuși, este cu un sfert peste cea din primele șapte luni din 2020, ajutată de industria prelucrătoare.

cifra-de-afaceri-din-industrie-a-scazut-usor-in-iulie-fata-de-iunie-(-1,7%),-influentata-de-atat-de-reducerea-comenzilor,-cat-si-de-scaderea-productiei-totusi,-este-cu-un-sfert-peste-cea-din-primele-sapte-luni-din-2020,-ajutata-de-industria-prelucratoare.

  • În luna iulie 2021, cifra de afaceri din industrie pe total (piața internă și piața externă), în termeni nominali, a scăzut cu 1,7% față de luna precedentă.
  • Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, cifra de afaceri a crescut cu 13,6%. Totodată, în primele șapte luni, avansul este de 23,9% comparativ cu aceeași perioadă din 2020, în condițiile în care industria prelucrătoare a crescut în acest interval cu +24,2%.
  • Totuși, industria prelucrătoare (care include și industria auto, exportatoare) și-a domolit creșterea de la începutul anului, fiind cel mai probabil afectată de criza microcipurilor. A scăzut în iulie față de iunie cu -2%.

  • Datele oficiale arată că, în termeni de volum, în primele șapte luni din 2021, producţia industrială a scăzut cu -1% (serie ajustată) față de aceeași perioadă din 2020, din cauza scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-3,1%), industria prelucrătoare (-1,5%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1%).
  • În primele șapte luni, producţia industrială a crescut cu +15,1% (ajustat), comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, nu a reușit să recupereze integral căderea din primele șapte luni din 2020.

Sursa grafic/date: INS

Foto: Orientaly | Dreamstime.com

Articole similare