Analiză NY Times: Victoria Emmei Răducanu la US Open întruchipează diversitatea exuberantă a societății britanice. Este o respingere a fenomenului anti-imigrație care a alimentat votul Brexit din 2016 și un simbol al unui Regat poliglot, care, indiferent de politică, este un loc mult mai complicat și mai interesant decât pare.

analiza-ny-times:-victoria-emmei-raducanu-la-us-open-intruchipeaza-diversitatea-exuberanta-a-societatii-britanice-este-o-respingere-a-fenomenului-anti-imigratie-care-a-alimentat-votul-brexit-din-2016-si-un-simbol-al-unui-regat-poliglot,-care,-indiferent-de-politica,-este-un-loc-mult-mai-complicat-si-mai-interesant-decat-pare.

La doar 18 ani, britanica Emma Răducanu, cu un tată din România și o mamă din China, a surprins pe toată lumea cu parcursul triumfal de la turneul U.S Open, fiind felicitată de familia regală și inspirând mândrie în Bromley, orașul ei natal de lângă Londra. 

Marea Britanie a trăit, în sfârșit, mult așteptata jubilare națională pe care și-a dorit-o în această vară, dar nu datorită naționalei de fotbal engleze, care a pierdut în finala Campionatului European chiar la Londra, ci datorită Emmei, a cărei victorie a stârnit valuri de ovații ale mulțimilor de englezi adunați să vadă meciul în pub-urile londoneze. 

“La fel ca echipa națională de fotbal, domnișoara Răducanu întruchipează diversitatea exuberantă a societății britanice. Victoria ei este atât o respingere tacită a fervorii anti-imigrație care a alimentat votul Brexit în 2016, cât și o amintire că, indiferent de politica sa, Marea Britanie poliglotă de astăzi este un loc mai complicat și mai interesant”, se arată în analiza The New York Times.

Performanța Emmei a inspirat oameni din toate colțurile societății britanice. NY Times arată că la club de tenis în care Emma s-a antrenat adolescentele vorbesc numai despre întâlnirea cu Emma pe holurile școlii și multe vor să îi calce pe urme. Fetele de la Spice Girls, prim-ministrul Boris Johnson, prințul Charles și prințul William, dar și echipa de fotbal Manchester United, sunt alte personalități și entități britanice care au felicitat-o. 

Chiar și liderul de extremă dreapta, Nigel Farage, un luptător împotriva imigranților și promotor al Brexitului, a scris pe Twitter că “s-a născut un megastar global”. 

La rândul său, Emma a oferit societății britanice exact lucrul de care aceasta avea nevoie, după vara plină de evenimente sportive din Marea Britanie, în care milioane de fani au preluat tema naționalei de fotbal engleze “Fotbalul se întoarce acasă”. Postând poze cu ea fluturând steagul țării și ținând cupa de argint de la US Open, Emma a scris pe Twitter: “O luăm ACASĂ”.

Emma Răducanu s-a născut în 2002 la Toronto, Canada, iar doi ani mai târziu familia sa a luat decizia de a se muta în Bromley, Anglia. O elevă eminentă, Răducanu și-a împărțit timpul între pregătirea pentru competiții și cea pentru examene, mama ei încurajând-o să se concentreze și pe studii. 

Emma intrat pentru prima dată în atenția britanicilor în iunie, când a ajuns în runda a patra la Wimbledon, dar a fost nevoită să se retragă din cauza unor probleme respiratorii. Acest eșec i-a determinat pe unii comentatori să exprime îndoieli cu privire la starea sa emoțională, mai ales într-un moment în care Naomi Osaka, a vorbit deschis despre lupta ei cu presiunile jocului. Totuși, sub luminile de la Flushing Meadows, Emma și-a redus la tăcere criticii. 

Analiza integrală pe New York Times

Sursa foto: Facebook Emma Raducanu

Articole similare