Serviciul UE pentru schimbări climatice: Vara anului 2021 a fost cea mai călduroasă înregistrată în Europa. În plus, pe întreg continentul au fost raportate fenomene extreme precum temperaturi maxime record în țările mediteraneene și temperaturi sub medie în nord.

serviciul-ue-pentru-schimbari-climatice:-vara-anului-2021-a-fost-cea-mai-calduroasa-inregistrata-in-europa-in-plus,-pe-intreg-continentul-au-fost-raportate-fenomene-extreme-precum-temperaturi-maxime-record-in-tarile-mediteraneene-si-temperaturi-sub-medie-in-nord.

Serviciul UE pentru schimbări climatice Copernicus a anunțat că temperatura medie în iunie-august 2021 a fost aproape un grad Celsius peste media înregistrată în verile anilor 1991-2020, devenind astfel, cea mai călduroasă vară de când serviciul face înregistrări. Potrivit Copernicus, cele mai calde veri până acum au fost cele din 2010 și 2018, care au înregistrat o temperatură medie cu 0,1 grade Celsius sub temperatura din această vară.

Serviciul european a precizat că, la nivel global, luna august 2021 a fost, împreună cu august 2017, a treia cea mai călduroasă înregistrată vreodată, cu +0,3 grade Celsius mai “fierbinte” decât media înregistrată în perioada 1991-2020.

Deși temperatura lunii august 2021 a fost aproape de media anilor 1991-2020, pe tot continentul au existat condiții contrastante, care au inclus temperaturi maxime record în țările mediteraneene, temperaturi mai calde decât media în est și, în general, temperaturi sub medie în nord.

Înregistrările Copernicus datează din 1950, dar sunt verificate cu alte seturi de date care datează de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Surse: Reuters, Copernicus

Foto: Edgars Sermulis | Dreamstime.com

Articole similare