Analiză FT. Tranzacțiile la bursă vor doborî toate recordurile în acest an, impulsionate de împrumuturile cu dobândă mică, de competiția dintre companii și de popularitatea în creștere constantă a sectorului IT.

analiza-ft-tranzactiile-la-bursa-vor-dobori-toate-recordurile-in-acest-an,-impulsionate-de-imprumuturile-cu-dobanda-mica,-de-competitia-dintre-companii-si-de-popularitatea-in-crestere-constanta-a-sectorului-it.

De la începutul anului până în prezent, valoarea tranzacțiilor pe piața bursieră a fost de 3.900 de miliarde de dolari, de două ori mai mare față de cea înregistrată în același interval din 2020, conform datelor analizate de firma de servicii financiare Refinitiv și citate de Financial Times.

Numai în luna august, considerată de analiști a fi una “liniștită”, valoarea tranzacțiilor a fost de 500 de miliarde de dolari, cu 211 miliarde mai mult față de august 2020. FT explică faptul că aceste creșteri sunt alimentate de împrumuturile cu dobândă mică, de miile de miliarde de dolari controlate de firmele de capital privat și de competitivitatea dintre companii. În acest ritm, va fi doborât recordul stabilit înainte de criza financiară din 2007, de 4.300 de miliarde de dolari.

Foarte multe dintre cele aproape 40 de mii de acorduri înregistrate de la începutul anului au depășit zeci de miliarde de dolari, cu un record de tranzacții transfrontaliere, între care FT amintește de vânzarea unității de leasing a americanilor de la General Electric către rivala irlandeză AerCap, sau lupta dintre mai multe firme canadiene pentru achiziția Kansas City Southern. Pe Wall Street, JP Morgan a raportat comisioane de investiții bancare de 3,6 miliarde de dolari, iar cele ale Goldman Sachs au crescut cu o treime.

În analiza sa, Financial Times arată că sectorul IT a fost lider detașat pe piața tranzacțiilor, fiind responsabil pentru 21% (832 de miliarde de dolari) din total, cea mai mare cotă avută de la începutul anilor 2000.

Sursa: Financial Times

Articole similare