Toți miniștrii USR PLUS și-au prezentat demisiile din guvern. Dacă se schimbă configurația politică a Cabinetului, premierul Cîțu este obligat să ceară vot de încredere în parlament, în maximum 45 de zile.

toti-ministrii-usr-plus-si-au-prezentat-demisiile-din-guvern-daca-se-schimba-configuratia-politica-a-cabinetului,-premierul-citu-este-obligat-sa-ceara-vot-de-incredere-in-parlament,-in-maximum-45-de-zile.

Astfel, premierul Florin Cîțu va trebui să numească miniștri interimari din rândul membrilor Cabinetului, însă aceștia nu pot ocupa funcția pentru mai mult de 45 de zile. În acest caz configurația politică se schimbă, dacă miniștrii USR PLUS nu vor mai face parte din guvern, iar premierul trebuie să meargă în Parlament pentru un nou vot de încredere.

Anunțul a fost făcut de copreședintele partidului, Dan Barna: ”Am decis că nu mai putem continua cu un premier care ignoră dorințele românilor, care risipește fonduri. Nu se mai poate așa! Florin Cîțu a dinamitat conștient această coaliție. Nu mai poate să fie premier. Din acest moment miniștrii USR PLUS se retrag din Guvernul Cîțu. Mâine dimineață premierul va avea demisiile pe birou”. 

Demisia miniștrilor USR-PLUS a venit la finalul ședinței Biroului Politic Național. USR PLUS deținea șase portofolii:

  • Vicepremier – Dan Barna
  • Ministerul Transporturilor și Infrastructurii –  Cătălin Drulă
  • Ministerul Sănătății – Ioana Mihăilă
  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Cristian Ghinea
  • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Ciprian-Sergiu Teleman
  • Ministrul al Economiei și Turismului – Claudiu Năsui
  • Ministerul Justiției – Ioan Stelian, demis de pe 1 septembrie de premierul Cîțu deoarece nu a avizat proiectul de ordonanță privind programul Anghel Saligny, ceea ce a declanșat actuala criză politică. 

Inițial, ministru al Sănătății din partea USR PLUS a fost Vlad Voiculescu. Însă, pe 14 aprilie, Florin Cîțu i-a demis pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și pe secretarul de stat, Andreea Moldovan. Acest lucru a provocat o reacție dură a USR-PLUS care inițial a cerut demisia premierului, după care a revenit asupra acestei solicitări.

Premierul Florin Cîțu a făcut apel la dialog cu partenerul de coaliție, cu o jumătate de oră înainte de demisia în bloc a miniștrilor USR PLUS. ”Soluția este aceeași prezentată din primul moment: dialogul. Sunt dispus să continuăm dialogul. Trebuie să ne așezăm la masă și să discutăm. Întotdeauna este loc de dialog. Eu cred că putem să avem o coaliție de dreapta care să guverneze România. Este trist să vedem partenerii de coaliție alături de AUR”, a spus premierul. 

Demisia în bloc a miniștrilor USR PLUS a fost vehiculată încă de la începutul crizei politice, după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul justiției, Stelian Ion, iar decizia ieșirii de la guvernare a venit după depunerea moțiunii de cenzură. Calendarul moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR nu a putut fi stabilit, deoarece PSD a plecat de la ședința Birourilor Permanente Reunite, în timp ce PNL a solicitat să se verifice dacă semnăturile depuse pe moțiune sunt autentice.

Articole similare