Germania. Cu trei săptămâni înainte de alegeri, social-democratul Olaf Scholz se profilează ca viitor cancelar și anunță că va forma o coaliție cu Partidul Verzilor. Un al treilea partid mai mic este necesar pentru a asigura majoritatea parlamentară.

Mi-ar plăcea să guvernez alături de Verzi”, a declarat liderul SPD, într-un moment în care partidul său are 25% în sondaje, depășind consistent partidul Angelei Merkel (CDU) care a scăzut la 21%, potrivit Politico.

Va fi, probabil, nevoie și de un al treilea partid pentru a asigura majoritatea voturilor din Bundestag, având în vedere că Verzii au doar 17%. Excluzând atât extrema dreaptă (AfD, are acum 11% în sondaje) cât și o nouă Mare Coaliție cu CDU, social-democraților germani le mai rămâne Partidul Liber Democrat, de centru-dreapta, cotat acum cu 12% din voturi, și Die Linke, un partid comunist, construit pe rămășițele fostul partid comunist din Germania de Est.

Deși Scholz, care acum este ministrul de Finanțe în Guvernul Merkel și vicecancelar, a spus că SPD și Verzii au “obiective diferite”, el a adăugat că există totuși și multe “puncte comune” în anumite domenii politice, așa cum ar fi majorarea salariului minim la 12 euro pe oră, susținerea energiilor regenerabile și transformarea Germaniei într-un mediu propice dezvoltării vehiculelor electrice. 

Între timp, perspectiva unei victorii social-democrate în Germania încurajează partidele de stânga din alte părți ale Europei. Dacă există schimbări în Germania, Spania și Germania ar putea deveni motoarele unui nou concept progresist care, cred, ar da foarte bine în Europa, a declarat premierul spaniol Pedro Sánchez într-un interviu publicat duminică în El Pais.

Deși CDU a condus toate guvernele germane din ultimii 16 ani, doar SPD a lipsit din coaliția de guvernare doar între 2009 și 2013, scorurile apropiate ale principalelor două partide determinându-i pe liderii acestora să negocieze și să formeze coaliții stânga-dreapta, numite Marea Coaliție după prima de acest fel, formată imediat după înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial (1919).

Sursă: Politico

Articole similare