Cercetătorii au dezvoltat un mod de a încărca și alimenta dispozitive electrice și electronice fără fire, în interiorul unei camere. Încă nu au rezolvat complet o problemă importantă – câmpul electromagnetic din interior este dăunător, în anumite circumstanțe, corpului uman.

cercetatorii-au-dezvoltat-un-mod-de-a-incarca-si-alimenta-dispozitive-electrice-si-electronice-fara-fire,-in-interiorul-unei-camere-inca-nu-au-rezolvat-complet-o-problema-importanta-–-campul-electromagnetic-din-interior-este-daunator,-in-anumite-circumstante,-corpului-uman.

Trei cercetători din Japonia și Statele Unite au dezvoltat o cameră specială în interiorul căreia pot încărca și alimenta dispozitive electrice și electronice cu peste 50 W fără fire. Aceștia au putut să alimenteze becul unei lampe, un ventilator electric și să încarce un telefon mobil obișnuit. 

O astfel de invenție ar putea avea utilități practice nenumărate, așa cum ar fi încărcarea telefonului sau a laptopului într-o cafenea, în autobuz sau într-o bibliotecă prin simpla prezență, fără fire.

Camera, cu dimensiunile apropiate de cele ale unei camere normale (3 x 3 x 2 metri), are în pereți, în tavan și în podea foi de aluminiu, patru condensatori lungi pe mijlocul pereților și o bară de aluminiu în mijlocul camerei. Aceste elemente sunt folosite pentru crearea unor câmpuri magnetice de joasă putere în interiorul camerei, care apoi pot alimenta cu energie electrică diverse dispozitive. 

Eficiența este de peste 50% în aproape orice loc din cameră, ceea ce înseamnă că cel puțin jumătate din puterea consumată de sistem ajunge la dispozitivele ce pot fi încărcate prin inducție. Totuși, acest procent variază în funcție și de poziția dispozitivului încărcat, dar și de numărul de dispozitive. Eficiența camerei nu pare afectată de adăugarea mobilei sau a parchetului pe podea. 

Din păcate, în acest moment, pe lângă costurile mari și dificultățile aferente convertirii unei camere obișnuite într-una pentru încărcarea fără fir a dispozitivelor electrice, acest sistem poate depăși normele de siguranță ale corpului uman pentru câmpurile electromagnetice. În cazul în care sistemul funcționează în gol, rata de absorbție specifică (cantitatea de energie captată de fiecare gram din țesutul uman) poate depăși rapid valoarea de siguranță în anumite puncte ale camerei. Totuși, dacă sistemul alimentează un dispozitiv, siguranța umană nu mai este pusă în pericol.

Sursa: Nature

Articole similare