UE recomandă țărilor membre să reintroducă restricții de călătorie pentru americanii și israelienii nevaccinați, pe fondul înmulțirii cazurilor de Covid determinate de varianta Delta.

ue-recomanda-tarilor-membre-sa-reintroduca-restrictii-de-calatorie-pentru-americanii-si-israelienii-nevaccinati,-pe-fondul-inmultirii-cazurilor-de-covid-determinate-de-varianta-delta.

Consiliul European a actualizat lista statelor pentru care recomandă restricții de călătorie, pe baza criteriilor referitoare la incidența cazurilor de coronavirus, care este revizuită la fiecare două săptămâni. Pe lângă SUA și Israel, au fost introduse și Kosovo, Liban, Muntenegru și Macedonia. Lista nu are caracter obligatoriu, astfel fiecare țară a Blocului Comunitar are dreptul să decidă unilateral dacă își păstrează frontierele deschise pentru persoanele care vin din statele enumerate.

Oficialii europeni susțin însă că, dacă țările europene acceptă dovada vaccinării, ar trebui să continue să primească călătorii imunizați, indiferent de unde provin, atât timp cât au primit schema completă dintr-un vaccin aprobat în UE.

SUA înregistrează peste o mie de decese provocate de coronavirus pe zi, cel mai înalt nivel din luna martie. Numărul persoanelor spitalizate cu Covid se menține la peste o sută de mii, iar numeroase spitale din sudul țării au rămas fără rezerve de oxigen. Campania de vaccinare a SUA a încetinit în ultimele luni și a rămas semnificativ în urma eforturilor de inoculare ale UE. Peste 57% din populația Blocului este complet vaccinată împotriva Covid-19, comparativ cu 52% în Statele Unite.

În Israel, cazurile de Covid-19 au crescut brusc începând cu luna iulie, în ciuda ratei ridicate de vaccinare. Noile cazuri zilnice au atins un maxim istoric de 12.113 pe 24 august, depășind vârful din ianuarie de 11.934. Deși spitalizările cresc, rata mortalității este semnificativ mai mica decât a fost în valul al III-lea. Duminică, în Israel s-au înregistrat 25 de decese, față de recordul de 101 decese înregistrat în 20 ianuarie al acestui an. Aproximativ 63% din populația israeliană a fost complet vaccinată, conform datelor compilate de Our World in Data.

Surse alternative: Consiliul European, CNBC.

Articole similare