Afganistan. O nouă explozie lângă aeroportul din Kabul. Din primele informații, o rachetă a lovit o casă din apropiere. Nu este clar dacă sunt victime.

afganistan-o-noua-explozie-langa-aeroportul-din-kabul-din-primele-informatii,-o-racheta-a-lovit-o-casa-din-apropiere-nu-este-clar-daca-sunt-victime.

Update 1: Potrivit unor oficiali citați de Reuters, în această după-amiază, SUA au atacat locații în care se aflau mai mulți membri ai ISIS-K. Momentan, nu se cunoaște oficial dacă explozia observată lângă aeroportul din Kabul este aceeași cu cea provocată de atacul americanilor.

Statul Islamic Khorasan (ISIS-K) este aceeași grupare care a revendicat atacul de joi în care au murit 170 de persoane, majoritatea civili, dar și 13 soldați americani.

Updates:

A house near to Kabul airport hit by a rocket. pic.twitter.com/t3Ue3AXD0s

— Shafi Karimi (@karimi_shafi) August 29, 2021

Update 2: Oficialii americani au declarat pentru Reuters că SUA au lansat un atac cu dronă care viza un posibil atentat sinucigaș cu bombă, care urma să aibă loc dintr-o mașină ce se îndrepta spre aeroportul din Kabul. Din informațiile inițiale, se pare că explozia provocată de forțele americane este un incident separat de cel desfășurat într-o zonă rezidențială, la aproximativ 5 km nord-vest de aeroport. Această informație nu a fost confirmată încă. Totodată, un ofițer afgan a declarat că racheta care a lovit cartierul menționat anterior a ucis un copil.

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a spus că mai sunt în jur de 300 de cetățeni americani care încă așteaptă să fie evacuați din Afganistan. 

Update 3: Consilierul american pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, a declarat că SUA va continua să desfășoare atacuri împotriva facilitatorilor și a planificatorilor ISIS-K. Totuși, acesta a comunicat agenției de știri CBS că “Președintele nu intenționează să înceapă un nou război în Afganistan“.

Știrea inițială:

Afganistan. O nouă explozie în apropiere de aeroportul din Kabul. Din primele informații, o rachetă a lovit o casă din zonă. Nu este clar dacă sunt victime.

Un oficial al Ministerului afgan al Sănătății a confirmat pentru BBC că a avut loc o explozie în apropiere de aeroport, iar din primele date, pare a fi un atac cu rachetă. Aeroportul din Kabul nu a fost lovit în mod direct de explozie.

Pentru moment, nu sunt informații despre eventuale victime.

Explozia, în contextul în care Joe Biden a avertizat că un nou atac asupra aeroportului din Kabul este “foarte probabil”, în următoarele “24-36 de ore”.

Surse alternative: BBC, The Guardian

Știrea se actualizează pe măsură ce sunt disponibile noi informații

Articole similare