Japonia. Două persoane au murit după ce au primit vaccinuri Moderna din trei loturi suspectate că ar fi contaminate cu particule metalice, în urma unui accident de producție. Acestea au fost ulterior suspendate de la utilizare, dar Moderna consideră că nu există dovezi privind o corelație între vaccinare și decese.

japonia-doua-persoane-au-murit-dupa-ce-au-primit-vaccinuri-moderna-din-trei-loturi-suspectate-ca-ar-fi-contaminate-cu-particule-metalice,-in-urma-unui-accident-de-productie-acestea-au-fost-ulterior-suspendate-de-la-utilizare,-dar-moderna-considera-ca-nu-exista-dovezi-privind-o-corelatie-intre-vaccinare-si-decese.

Este vorba de doi bărbații cu vârste de aproximativ de 30 de ani, care au decedat la câteva zile după ce au primit a doua doză Moderna, potrivit ministerului japonez al Sănătății, care precizează faptul că decesele acestora sunt încă în cercetare. Cei doi au avut o reacție adversă puternică, au făcut febră a doua zi după vaccinare (ceea ce nu este neobișnuit) și au murit la încă două zile după aceea.

Ministerul a mai anunțat oprirea de la utilizare a 1,63 milioane de doze Moderna, expediate deja către 863 de centre de vaccinare la nivel național, dar decizia vine la mai mult de o săptămână după ce distribuitorul intern, Takeda Pharmaceutical a primit rapoarte de la producător privind posibila contaminare a celor trei loturi, în procesul de producție, cu particule metalice.

“În acest moment, nu avem nicio dovadă că aceste decese sunt cauzate de vaccinul Moderna COVID-19”, au transmis printr-un comunicat Moderna și Takeda. “Este important să se efectueze o anchetă formală pentru a determina dacă există vreo legătură, între decesele celor doi bărbați și vaccinare.”

Guvernul a recunoscut că nu au fost identificate probleme de siguranță sau eficacitate a vaccinurilor din cele trei loturi, iar suspendarea administrării vaccinurilor din acestea a fost o măsură de precauție.

Informația privind contaminarea loturilor cu particule metalice a fost transmisă NHK, radiodifuzorul public din Japonia, care a citat surse ale ministerului sănătății. Cum acestea sunt fabricate în Spania, Comisia Europeană (prin EMA) a demarat la rândul ei o anchetă, dar a comunicat că nu consideră că sunt dovezi suficiente pentru a opri producția.

Japonia a administrat peste 124 de milioane de vaccinuri COVID-19, cu aproximativ 44% din populație complet inoculată.

Sursa: Reuters

Articole similare