Joe Biden anunță că SUA vor finaliza retragerea din Afganistan până pe 31 august, deși mai mulți aliați ceruseră extinderea perioadei: ”Cu cât terminăm mai repede, cu atât mai bine”.

joe-biden-anunta-ca-sua-vor-finaliza-retragerea-din-afganistan-pana-pe-31-august,-desi-mai-multi-aliati-cerusera-extinderea-perioadei:-”cu-cat-terminam-mai-repede,-cu-atat-mai-bine”.

Declarațiile președintelui SUA au avut loc la finalul ședinței G7 (grupul celor mai mari șapte economii avansate din lume, format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și SUA), pe tema situației din Afganistan. Marea Britanie și alți aliați ceruseră anterior SUA să extindă evacuările și după 31 august, însă Joe Biden a anunțat că Statele Unite sunt ”în grafic” pentru a respecta termenul limită pentru evacuări.

Cu cât terminăm mai repede cu atât mai bine. Talibanii au luat măsuri pentru a ajuta oamenii noștrii să iasă”, a anunțat acesta, adăugând că comunitatea internațională îi va judeca pe talibani după acțiunile lor.

Joe Biden a avertizat că evacuările trebuie să se încheie cât mai curând deoarece trupele americane din Afganistan sunt expuse riscurilor unor atacuri teroriste din partea grupării Stat Islamic.

Presa internațională scrie că celorlalte țări le va fi practic imposibil să continue evacuările din Afganistan după 31 august, fără prezența trupelor americane pentru sprijin. Este cunoscut faptul că premierul britanic Boris Johnson ar fi dorit ca termenul să fie prelungit. Acesta a declarat marți seară că liderii G7 au căzut de acord să solicite oficial talibanilor instituirea unui “culoar de siguranță” pentru cei ce vor dori să părăsească Afganistanul după data de 31 august.

Ieri, talibanii au anunțat că au închis căile de acces ale afganilor către aeroportul din Kabul și le cer celor aflați acolo să se întoarcă la casele lor și au exclus extinderea termenului de evacuare dincolo de 31 august.

Sursa: BBC.

Articole similare