Joe Biden a stabilit că termenul de finalizare a evacuărilor din Afganistan până pe 31 august rămâne neschimbat, în ciuda presiunilor comunității internaționale. Angela Merkel spune că Germania nu va putea continua evacuările fără sprijinul SUA.

joe-biden-a-stabilit-ca-termenul-de-finalizare-a-evacuarilor-din-afganistan-pana-pe-31-august-ramane-neschimbat,-in-ciuda-presiunilor-comunitatii-internationale-angela-merkel-spune-ca-germania-nu-va-putea-continua-evacuarile-fara-sprijinul-sua.

La finalul conferinței de astăzi a liderilor G7, în care s-a discutat despre criza din Afganistan, Angela Merkel a confirmat că liderii G7 nu au reușit să-l convingă pe Joe Biden să prelungească termenul pentru finalizarea evacuărilor și după 31 august. Anterior, și Pentagonul a transmis că “nu există nicio modificare” la termenul de finalizare a evacuării.

Cancelarul german a avertizat că țara sa nu va putea continua evacuările fără prezența americanilor la Kabul. Cu toate acestea, Merkel a spus că Germania este pregătită să coopereze cu statele vecine Afganistanului, inclusiv Pakistanul și Iranul, pentru a ajuta refugiații.

CNN precizează că Joe Biden a luat această decizie în urma unor consultări cu reprezentanții Pentagonului. 

Presa internațională scrie că celorlalte țări le va fi practic imposibil să continue evacuările din Afganistan după 31 august, fără prezența trupelor americane pentru sprijin. Este cunoscut faptul că Boris Johnson ar fi dorit ca termenul să fie prelungit. Acesta a declarat marți seară că liderii G7 au căzut de acord să solicite oficial talibanilor instituirea unui “culoar de siguranță” pentru cei ce vor dori să părăsească Afganistanul după data de 31 august.

Premierul britanic a mai adăugat faptul că liderii G7 s-au înțeles asupra unui plan bine pus la punct pentru a finaliza evacuările și pentru a continua comunicarea cu talibanii. A subliniat că 9.000 de persoane au fost scoase din Afganistan de către Marea Britanie, cu 57 de zboruri.

Săptămâna aceasta, într-un interviu acordat Sky News, talibanii au lansat un avertisment cu privire la o posibilă întârziere a retragerii trupelor aliate. “Există o linie roșie. Președintele Biden a anunțat că la 31 august își va retrage toate forțele militare. Dacă extind acest termen, înseamnă că prelungesc ocupația și nu este nevoie de asta. Dacă SUA sau Marea Britanie ar cere timp suplimentar pentru a continua evacuările, răspunsul ar fi NU. Vor exista consecințe. Va crea neîncredere între noi. Dacă intenționează să continue ocupația, va provoca o reacție”, a declarat Suhail Shaheen, purtătorul de cuvânt al talibanilor.

Acordul de retragere a trupelor militare din Afganistan până la 31 august a fost semnat anul trecut în prezența unuia dintre liderii talibanilor, Abdul Ghani Baradar și a secretarului de stat Mike Pompeo, iar la scurt timp după semnarea acordului, fostul președinte Trump și Baradar au vorbit la telefon.

Surse alternative: Sky News, BBC, CNN

Foto: Casa Albă Twitter

Articole similare