SUA. Agenția Medicamentului a aprobat complet folosirea vaccinului Pfizer, ce avea până acum autorizare de folosire de urgență. Noua încadrare nu schimbă modul de utilizare a vaccinului, ci este doar “un prag psihologic” despre care experții spun că va duce la accelerarea campaniei de imunizare.

sua-agentia-medicamentului-a-aprobat-complet-folosirea-vaccinului-pfizer,-ce-avea-pana-acum-autorizare-de-folosire-de-urgenta-noua-incadrare-nu-schimba-modul-de-utilizare-a-vaccinului,-ci-este-doar-“un-prag-psihologic”-despre-care-expertii-spun-ca-va-duce-la-accelerarea-campaniei-de-imunizare.

Vaccinul anti-Covid produs de Pfizer și BioNTech este primul care a primit acest tip de aprobare completă din partea FDA, obținând astfel toate cerințele normative.

Cu toate acestea, noua încadrare nu schimbă modul de utilizare a vaccinului, dar experții din domeniul sanitar spun că acest demers va ajuta la accelerarea campaniei de vaccinare din țară, deoarece i-ar putea convinge să se vaccineze pe cei care au ezitat până acum.

Există o barieră psihologică în cazul unor persoane, care le împiedică să se vaccineze deoarece serurile nu au fost aprobate complet. Sperăm că, odată cu aprobarea completă a vaccinurilor, multă lume va decide acum să se imunizeze”, a precizat Monica Gandhi, profesor de epidemiologie la Universitatea San Francisco din California.

Pentru unii, o asemenea aprobare a unui vaccin ar putea acum să insufle încredere mai mare spre a fi imunizați. Momentul important de astăzi ne duce cu un pas mai aproape de a modifica traiectoria pandemiei în SUA, a declarat unul dintre comisarii FDA.

Conform presei americane, decizia FDA ar putea deschide calea pentru vaccinarea obligatorie, în condițiile în care numeroase companii așteptau omologarea înainte de a le cere angajaţilor să se imunizeze.

În ceea ce privește universitățile și întreprinderile care au luat în considerare introducerea vaccinării obligatorii în strategia lor, pentru a crea un mediu de învățare/lucru mai sigur, cred că decizia Agenției Medicamentului îi va convinge să meargă mai departe cu acest demers, a declarat Vivek Murthy, cel care ocupă funcția de Chirurg General al SUA. 

Agenția Medicamentului din SUA a aprobat utilizarea în regim de urgență a vaccinului anti-Covid Pfizer/BioNTech la mijlocul lunii decembrie 2020, pentru persoanele cu vârste de peste 16 ani. În luna mai 2021, autoritatea de reglementare a autorizat vaccinul și în rândul copiilor de peste 12 ani. 

Conform CNN, din totalul de 170 milioane persoane vaccinate anti-Covid în SUA, peste 92 milioane au ales Pfizer/BioNTech. 

Surse alternative: CNN, New York Times, NBC

Articole similare